Бургас отбеляза 107 години Независима България СНИМКИ

Мисия Бургас

22-09-2015, 16:50

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

107 години от обявяването на Независимостта

Честванията продължават от 19.00 часа в най-новия туристически комплекс - "Акве Калиде"

"...прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство... . Да живее свободна и независима България! Да живее Българският Народ!...". С това завършва Манифестът на княз Фердинанд I, с който на 22 септември /стар стил/ 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Търново е провъзгласена Независимостта на България.

Днес, 107 години по-късно, Бургас отбеляза тържествено паметния за родината държавнически акт.

Честванията започнаха на площад "Атанас Сиреков" с изпълнение на тържествения химн "Независимостта" от представителния бургаски духов оркестър. Произведението е написано от композитор Георги Шагунов часове след провъзгласяване на Третото българско царство. Под звуците на този химн военният оркестър на 24-ти Черноморски полк, чийто капелмайстор е бил Шагунов, още в същия ден /22 септември 1908 г./ обикаля бургаските улици, възвестявайки Независимостта.

Празничните тържества продължиха с отслужване на молебен за благоденствието на България и ритуал по издигане на националния флаг и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас.

Пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк /пред Военния клуб/ венци и цветя в памет на загиналите за защита на българската независимост поднесоха кметът на Бургас Димитър Николов, зам.-кмет Красимир Стойчев, зам.-областният управител Севдалина Турманова, председателят на общинския съвет Костантин Луков, главнокомандващият на Военноморска база-Бургас комодор Мален Чубенков, депутати, общински съветници, родолюбиви организации и признателни граждани.

Почит към подвига на героите отдадоха още части от Военноморски гарнизон-Бургас, сухопътни и военно-въздушни войски.

В чест на празника, пред площад "Атанас Сиреков" сс състоя празничен фолклорен концерт на ансамбъл "Атанас Манчев".

Честванията продължават от 19.00 часа с художествения пърформанс "Паяжината" в най-новия туристически комплекс на Бургас - "Акве Калиде" в квартал Ветрен. В него ще вземат участие художникът Николай Николов-Мазаров, бургаски поети и балетисти от Държавна опера-Бургас. Спектакълът е с музика на Морис Равел и Джон Уилямс, а режисьор и хореограф е проф. Хикмет Мехмедов. Представлението, което е организирано от Община Бургас и СНЦ "Артпиерия", ще бъде с вход свободен и е подарък за всички жители и гости на града.

Още два концерта, посветени на знаменателните събития от 1908 г. ще се проведат в Бургас. На 23 септември от 18.00 часа в зала "Петя Дубарова" в КЦ "Морско казино" ще се проведе камерният концерт "Аспекти на любовта", а на 24 септември, отново от 18.00 часа на открита сцена "Охлюва" хората с увреждания ще покажат, че "Талантът е преди всичко. Заедно - такива, каквито сме".