Гласуват промените в Конституцията?

Политика

23-09-2015, 07:21

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

АБВ се отметнаха от подкрепата си

След поредица от срещи и дълги консултации промените в конституциите най-накрая ще влязат за гласуване в пленарната зала. Законопроектът е записан като първа точка в седмичната програма на депутатите. Измененията в конституцията се приемат на три четения. При първо гласуване промените в основния закон се приемат или съответно отхвърлят анблок. За да е успешно гласуването, в подкрепа на предложенията трябва да гласуват поне 160 от общо 240 депутати, припомня "Новинар".

Това дава шанс законопроектът да се гледа и на второ четене, но не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след първото гласуване. Преди седмица Конституционният съд (КС) отказа да тълкува предложението за разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии.

Като „недопустимо” се приема искането на 144 депутати да получат мнението на висшите съдии относно промените в конституцията. Въпросите на народните представители останаха без разглеждане, тъй като визират законопроект, а не вече приети текстове.

След решението на КС последваха и коментарите на водещите парламентарни групи. Лидерът на ДПС Лютви Местан каза, че неговата партия ще подкрепи измененията в основния закон въпреки решението на КС.

Очаква се окончателната позиция на АБВ, които в аванс обявиха, че няма да подкрепят законопроекта. Тази седмица на депутатите предстои и гласуване на промени, касаещи службите.

На второ четене ще се гледа законопроектът за промени във Военното разузнаване. Ще се гласува и създаването на държавна агенция разузнаване, която ще замени досегашната Национална разузнавателна служба.

Депутатите ще приемат и правилата за предлагане на кандидати за членове на Фискалния съвет. Той бе създаден с цел по-доброто наблюдение на изпълнението на бюджета.