"Октопод" пак закъса, наблюдаващият прокурор си направи самоотвод

Крими

23-09-2015, 13:21

Снимка:

capital.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Едно от обвиненията срещу Алексей Петров отпадна заради давност

Мегаделото "Октопод" най-накрая стартира в Специализирания съд. Процесът, който на първа инстанция се точи вече 4 години, беше прекратен от Софийския градски съд през април и пратен по компетентност при спецмагистратите. По време на днешното заседание наблюдаващият прокурор Светлозар Костов, който от самото начало води делото, си направи самоотвод.

След поредица от препятствия наказателният съд даде ход на делото, което стартира гръмко през 2011 година. Процесът започва отначало, а в него подсъдими са бившият сътрудник на ДАНС Алексей Петров, Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, Янко Попов и Кирил Топалов. Рестартът на делото освен с нов съдийски състав ще бъде и с нов прокурорски екип, тъй като основният наблюдаващ прокурор Светлозар Костов изненадващо реши да си направи отвод.

Сред причините, които той изтъкна в съдебната зала, впечатления направи случаят от юли тази година, по който ВСС води дисциплинарно производство. Замесен е прокурор от Плевен, който според думите на Костов се е опитал да окаже натиск на свидетел по делото, а след това да набеди него самия.

Костов обясни, че това е пореден опит да дискредитирането му, откакто той е прокурор по процеса. Плашещото е, че този опит можеше да успее и сега аз щях да съм обвинен или отстранен от длъжност, заяви още Костов.

Като допълнение към мотивите си да се откаже от работата си по делото, той посочи водените срещу него дисциплинарни производства от ВСС, които отново свързва с дейността си по това дело. Не искам да се считам притиснат от хора, събития и институции, каза още Костов съдебната зала.

Адвокатът на Алексей Петров Васил Василев заяви, че не приема доводите на прокурора и факта, че той се опитва да се изкара жертва. В крайна сметка обаче решаващата дума беше на съда, който прие отвода на прокурора.

В рамките на заседанието стана ясно и че едно от обвиненията срещу Алексей Петров отпада заради изтичането на 15-годишният давностен срок.

Процесът ще продължи през ноември.