Добричлия спечели турнир по шахмат в Албена

Спорт

24-09-2015, 10:16

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Международен турнир по шахмат започна в Албена

От първата надпревара за „Виваком Опен“ 2015 г

Грос майстор Момчил Николов спечели първия турнир „Виваком Опен“ 2015 г., който се проведе в шахматна академия „Анатолий Карпов“ във ваканционно селище Албена. Добричлията зае първото място с актив от 7 точки, но и по-добър втори турнирен показател от втория ММ Ивайло Енчев, завършил със същия брой точки. Трети с 6,5 точки се класира ММ Радослав Димитров.

В главното класиране следват 4 шахматисти с по 6 точки.

Специални награди получиха шахматистите съгласно определените в регламента условия.

Най-добре представила се жена е представителката на Турция ММ жени Каяала Исгандарова с 5,5 т. (10-то място в генералното класиране). Втора е Цвета Галунова с 4 т. (23-то място).

Владимир Сергеев Петров е първи за младежи до 16 години с 5,5 т. (9-то място).

Най-челно класираните от категорията „състезатели с рейтинг от 2000 до 2250 са състезателите с по 5,5 т. Каяала Исгандарова с 5,5 т. (10-то място)  и Мадалин Андронеску от Румъния (11-то място).

Лъчезар Йорданов  с 5 т. е първи от шахматистите с индивидуален рейтинг до 1999 (13-то място).

Общо 24 шахматисти си поделиха наградния фонд от 6000 евро. 

Турнирът се проведе в изключително приятна атмосфера.

Удоволствието от шахматната надпревара беше съпроводено освен от топлите слънчеви  дни на отиващото се лято и на прекрасните условия за игра, осигурени от организаторите - отдел „Спорт“ на „Албена“ АД и Българска федерация по шахмат, както и на осигурения от „Виваком“ награден фонд от 6 000 Евро за 24-те награди.

Краткият коментар на участници и организатори беше „истински шахматен празник“!

На официалното закриване беше съобщено намерението на организаторите от отдел спорт за превръщането на турнира „Виваком опен“  за традиционен.

Определени са и датите за V-тия Международен шахматен фестивал в Албена, част от Българско шахматно лято 2016 г. – 18-26 юни 2016 г.

След официалното закриване на турнира „Виваком Опен 2015“  шахматните битки продължиха с държавните индивидуални първенства по блиц за 2015 г.

ММ Ивайло Енчев от ШК „Абритус“ - Разград спечели шампионата с най-бързата шахматна контрола еднолично, с резултат 8,5 т. от 9 възможни.

Второ – пето място разделиха състезателите завършили с резултат 8 т.

Сребърният медал получи ГМ Момчил Николов, ШК „Абритус“ - Разград. Трети е Павел Янев от ШК „Каиса“ - Варна.

Допълнителният показател подреди на четвърто място ММ Радослав Димитров, а на пето – ГМ Владимир Петков.

В шампионата по блиц за мъже участваха 36 шахматисти.

При жените участваха 7 шахматистки.

С резултат 6 от 6 възможни Стефи Бедникова от ШК „Капабланка 97“ - Дупница спечели шампионската титла по блиц за 2015 г. Втора е Светла Йорданова от ШК „Етър“ – Велико Търново с 5 т. Трета е Йоана Атанасова с 4 т. от ШК „Одесос“ – Варна.