Софийски доктор скрил, че е болен от СПИН

Животът

24-09-2015, 12:51

Снимка:

©Pixabay

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Лекарите от ИСУЛ играели руска рулетка заради липса на бързи тестове

Това не е първият случай, при който наш пациент скрива, че е болен от СПИН или е вирусоносител – един колега, лекар от голяма софийска болница, скри, че е болен от СПИН. Това казаха лекарите от ИСУЛ пред БиТиВи.


Медиците не поясниха от коя болница е бил болният им колега. "Имаме десетина случая, за които ние знаем, трима от които не са казали, а другите са казали”, поясниха още те. По думите им по-често се случва пациентите да си признават, че са носители на вируса на СПИН.


"Има реална опасност и за нас самите”, поясниха още лекарите. При последният случай, когато пациентът е попитан дали е носител на някакви вирусни заболявани, той не си е признал. По време на изследвания по-късно, лекарите в болницата установили, че е носител на вируса на ХИВ.


Според медиците причината в болниците да няма бързи тестове за СПИН е липса на пари. Стандартните клинични тестове за ХИВ и СПИН отнемат повече време и затова не се правят на спешни пациенти.
"Питали сме много пъти за бързи тестове – отговорът е, че няма пари”.


Лекарите предложиха да се въведе в закона задължително тестване за опасните инфекции при болни, приемани по спешност, и при плановия прием.
"Ние играем на руска рулетка, но с четири патрона – имаме хепатит, туберколоза, сифилис и СПИН”, казаха още медиците от ИСУЛ.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"