Градския транспорт в Бургас е 100 % на светло

Парите

24-09-2015, 17:06

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Владислав Горанов: Очакваме 800 млн. лева повече от ДДС

Според вицепремиера Калфин процесът по контролиране на сивата икономика не може да става само чрез проверки и санкции от Инспекцията по труда

В Бургас днес  се проведе първата от трите срещи, организирани от КРИБ и КНСБ на тема  "Бизнес на светло за по-добро бъдеще". На срещата   присъстваха вицепремиерът  и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на туризма  Николина Ангелкова, председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, президентът на КНСБ Пламен Димитров, както и председателят на НСОРБ Гинка Чавдарова.

"Бургас е на второ място по икономически потенциал в страната и мога със самочуствие да кажа, че градския транспорт в града е 100% на светло, тъй като фирмата, която обслужва линиите, е собственост на общината". Това заяви Димитър Николов по време на срещата, организирана от КРИБ и КНСБ в Бургас. "Наложеният в общините механизъм по усвояване на европейските фондове поставя изключително стриктни правила на управление на паричните потоци, на изпълнение и отчитане на проекти. Всички строителни фирми, които работят по публични проекти, са лицензирани, регистрирани и отчитат перфектно счетоводно тези потоци, така че да не излизат от тези строги правила.", допълни Николов.

Според вицепремиера Ивайло Калфин процесът по контролиране на сивата икономика не може да става само чрез проверки и санкции от страна на Инспекцията по труда. Необходимо е да се създаде среда, в която всички страни да осъзнаят необходимостта от редовно социално осигуряване.

"Тази инициативата показва негативното отношение на  всички заинтересовани страни към неформалната икономика. По официални данни, процентът на сивата икономика в България е между 15 и 30%, а според данни на ЦРУ- над 30%. Сивата икономика изкривява конкуренцията" , категоричен бе председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

 Председателят на КНСБ  Пламен Димитров призова към партньорство за осветляване на осигурителния доход, като посочи, че към момента 48 икономически дейности са договорили реалните размери на осигуряването. Позицията на КНСБ е, че където няма договаряне, няма причина да се смята, че бизнесът е на светло.

Според финансовия министър Владислав Горанов,  туризмът е с най-голям дял в сивата икономика над 50%. Ресорният министър Николина Ангелкова заяви по време на срещата, че вече е обединена цялата информацията в областта на туристическата индустрия- материална база, услуги, статистика.  Следващият етап е тази системата да се свърже с НАП и МВР и да се получава информация в реално време за настанените туристи.