36 пакистанци излетяха принудително от България

Животът

24-09-2015, 18:08

Снимка:

©Pixabay

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Страната ни за пръв път е организатор на съвместен полет с Фронтекс

Осъществен е полет за принудително извеждане на чужденци с дестинация София - Исламабад. Страната ни за първи път е организатор на съвместния полет с Фронтекс, съобщават от пресцентъра на МВР.


Принудително изведените са с отпаднали основания за пребиваване у нас или с влязъл в сила отказ за предоставяне на международна закрила и които не желаят да се завърнат доброволно в родината си. Полетът е осъществен вчера.


Върнати са общо 36 граждани на Пакистан - петима от Холандия, по 7 от Испания и Австрия, по 1 от Германия и Полша и 15 от България.


На борда на самолета са били осигурени лекарски екип и психолог. Присъствали са и независими наблюдатели, които стриктно са следели за спазването на правилата за извеждане, както и за спазване на човешките права. Мониторинг е осъществен и от български експерти, представители на омбудсмана.


От вътрешното министерство поясняват, че цялостната операция е организирана и осъществена от дирекция "Миграция"-МВР под ръководството на Фронтекс. Партньори са били Кралство Нидерландия, Кралство Испания, Австрия, Германия и Полша.