Кой ще се бори за местната власт в Добричко?

Животът

25-09-2015, 09:52

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

61 са кандидатите за кметове на осемте общини в Добричка област

Общо 61 са кандидатите за кметове на осемте общини в Добричка област. Във вота на 25 октомври ще участват и общо 1141 кандидати за общински съветници, включени в листите на партиите и коалициите, съобщава Дарик.

13 кандидати ще се борят за кметското място в Добрич. Регистрации за кметските избори са направили 10 партии, 2 коалиции и един Инициативен комитет.

В кметската надпревара в Добрич влизат: Йордан Йорданов - Реформаторски блок, Мая Димитрова - БСП, Лъчезар Петров - Движение за радикална промяна "Българска пролет",  Михаил Михов - "Глас народен", Александър Александров - Обединени земеделци, Атанас Атанасов - "Атака", Милко Пенчев – АБВ, Детелина Николова - ГЕРБ, Нежля Ганева - ДПС, Ради Радев - Единна народна партия, Борислав Николов - Партия на зелените, Красимир Станков - НДСВ, Николай Нейчев - инициативен комитет "Български съюз Добруджа".

24 политически сили ще участват в изборите за общински съветници. В листите са регистрирани общо 307 кандидати, които ще се борят за 41 места в местния парламент.

ГЕРБ има пълна листа от 41 кандидати, Атака с 38, БСП с 32, АБВ с 30. 
Най-малката листа е от двама души, регистрирана от партия "Българска демократична общност".

Петима са кандидатите за кмет на община Шабла. Настоящият кмет проф. Райна Бърдарева ще се бори за втори мандат като кандидат на политическа партия "Движение за социален  хуманизъм".  Двамата й заместници - Мариян Жечев и Георги Тодоров също се включват в кметската надпревара, като кандидати съответно на ГЕРБ и БСП. В изборите за кмет ще участва още Станимир Овчаров, издигнат от АБВ  и Даниел Похомов от Земеделски съюз „Александър Стамболийски”.

Петте партии ще участват и в изборите за общински съветници, заедно с още  6 политически сили - Атака, ВМРО, НФСБ, Движение „Напред България”, ДПС и Български демократичен център. В листите са включени общо 70 кандидати, които ще се борят за 11-те места в общинския съвет на Шабла.

За участие в местните избори е регистрирана и местна коалиция „Земеделци”, която издига  кандидатурата на Зюмбюл Медаров за кмет на Дуранкулак.

8 са кандидатите за кмет на община Генерал Тошево. В кметската надпревара влизат Недко Марчев, издигнат от местна коалиция ГОТ /Гражданско обединение за Тошево/, Айдин Реджебов – ДПС, Мария Димитрова – ВМРО, Димчо Кръстев – Атака, Коста Костов – местна коалиция „Земеделци и демократи”, Ивайло Манушев – ГЕРБ, Георги Русев – Реформаторски блок, Валентин Димитров –БСП.

Осемте партии ще участват и в изборите за общински съветници. Листи са регистрирали още 3 политически сили – БДЦ, НДСВ, НФСБ.

В общо 11-те листи са включени  122–ма кандидати за общински съветници. Местата в местния парламент са 17.

Четирима са кандидатите за кмет на Община Крушари за следващия мандат - Злати Стоянов Киров, който управлява през мандат 2003/2007 г., издигнат от БСП; досегашният кмет Добри Стоянов Стефанов - от ДПС; Петранка Янкова Кръстева - от ГЕРБ; и Живко Алексиев Чобанов, издигнат от Коалиция "Земеделците".

Регистрираните кандидатски листи за общински съветници са 10 - АБВ, ДПС, БСП, ГЕРБ, НФСБ, Атака, БДЦ, Реформаторски блок, ПП "Солидарност", Коалиция "Земеделците". Листи с пълен мандат от 13 души имат ДПС, ГЕРБ и Реформаторски блок.

30 са кандидатите за кмет на кметство в общината. Общият брой регистрирани кандидати - кметове и общински съветници, в община Крушари е 104-ма души.

Осем са регистрираните кандидати за кметове на община Тервел, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Кандидатът на БСП е досегашният кмет на добруджанския град Живко Георгиев, който ще се бори за пети мандат на поста.  ГЕРБ издига Симеон Георгиев, АБВ – Златинка Атанасова, Движение 21 – Юлиян Иванов, Единната народна партия – Венета Драганова, Реформаторският блок – Сали Феим.

В изборите ще участват и две местни коалиции. Кандидатът за кмет на Коалиция „Кан Тервел” /ББЦ, Лява радикална партия/ е Андрей Вълов. Коалиция „За нов Тервел”, в която влиза и ДПС, издига Марияна Пасева.

Само с листи за общински съветници във вота ще участват БДЦ и НФСБ. Общият брой на кандидатите за общински съветници в 21-членния местен парламент е 127.

Осем са регистрираните кандидати за кметове в Общинската избирателна комисия в Каварна. Галя Иванова е независим кандидат, издигната от Инициативен комитет. БСП издига Нина Ставрева, НФСБ – Валентина Марчева, партия „Ред, законност и справедливост” – Красимир Кръстев, партия „Зелените” – Тома Томов, Атака – Георги Йорданов, ГЕРБ – Веселин Влаев. Кандидат на Местната коалиция „Единни за Каварна” е Мима Василева.

14 са регистрираните листи за общински съветници. Досегашният кмет Цонко Цонев пък е независим кандидат за съветник. Общият брой на кандидатите за общински съветници е 125, те се борят за 17 места в местния Общински съвет.

Четирима ще се борят за кметския пост в Община Балчик. Досегашният градоначалник Николай Добрев Ангелов се кандидатира за трети мандат, издигнат от Инициативен комитет. Негов опонент ще бъде бившият кмет Красимир Ангелов Михайлов, управлявал от 1999 до 2007 г., кандидат на партия ГЕРБ. В битката влизат още Павлин Михайлов Павлов - от АБВ, и Ивелина Маринова Колева - от Атака.

14 са листите с кандидати за общински съветници, регистрирани в ОИК - Балчик. 11 от тях са на партии - АБВ, БСП, ГЕРБ, Атака, ДПС, НДСВ, "Обединени земеделци", НФСБ, ВМРО, Съюз на патриотичните сили, "Движение 21". Документи са подели и от национална коалиция Реформаторски блок, както и 2 местни коалиции - "Силен Балчик" и "Земеделците".

74 са общо кандидатите за кмет на кметство. Освен партийните, има кандидатури от 5 инициативни комитета.

Община Добричка е с най-много кандидати за кмет за Местни избори'2015 в областта, след Добрич. Най-голямата по площ община в страната бе управлявана в продължение на шест мандата от Петко Петков от БСП, който няма да се кандидатира отново.

За мястото му ще се борят 11 души: Тошко Димов Петков, издигнат от БСП; Светослав Иванов Димитров - ГЕРБ; Димчо Маринов Димов - АБВ; Деньо Паскалев Славов - ВМРО; Дико Иванов Иванов - местна коалиция "Земеделците"; Кольо Георгиев Колев - НФСБ; Живко Пенев Желязков - Реформаторски блок; Генади Георгиев Ганчев - местна коалиция "Ново начало за Добричка"; Иван Събев Мирчев - Атака; Иван Георгиев Гушев - партия "Глас народен"; Гюлхан Муса Вейсел - инициативен комитет "Добричка".

В ОИК Добричка са регистрирани 13 листи с кандидати за общински съветници от 9 партии, 3 коалиции и един инициативен комитет.

Кметове ще се избират на 25 октомври в 47 от общо 67 села на територията на община Добричка. Кандидатите за кметове са 140.