ДПС подкрепял ГЕРБ по проекти, които са добри за държавата

Политика

25-09-2015, 13:00

Снимка:

©АПИ

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Никога не съм наричал българите "лош материал", каза премиерът в пространно тв интервю

Промените в съдебната система не са окастрени, заяви премиерът Бойко Борисов относно "историческия компромис" между партиите за съдебната реформа пред бТВ. Той заяви още, че е готов да даде оставка, ако някой докаже със запис, че е нарекъл българите "лош материал".


Премиерът беше разпитан по всички актуални въпроси – от бежанците, през съдебната реформа, местните избори, пенсиите, задръстванията по пътищата, карикатурите по негов адрес, футбола, до отказа на тенисиста Григор Димитров да играе за България на купа "Дейвис", пише медиапул.бг.


"Ще има 100% независима прокурорска система. Българският главен прокурор ще бъде 100% независим с огромни права – може да задържи премиер, министър, всеки", каза Борисов.


"Аз съм за явно гласуване, ако Реформаторския блок са за явно, аз съм за два пъти по-явно", каза Борисов по повод споровете за тайното или явното гласуване във Висшия съдебен съвет.


Това, което ще се прави като промени на Конституцията, ще позволи на съдиите сами да избират началници, обясни премиерът.


Между първо и второ четене, всички партии ще могат да се аргументират за съдебната реформа, за да се стигне до най-доброто решение, посочи Борисов.


Според него "Атака" е подкрепила промените в Конституцията на първо четене, защото лидерът им Волен Сидеров е присъствал на председателския съвет с участието на правосъдния министър Христо Иванов и се е убедил в ползите от промените.
Възможно било да му е повлиял и фактът, че наскоро е станал баща на момче и иска по-добро бъдеще за детето си, допусна премиерът.


На въпрос дали ДПС стои зад гърба на ГЕРБ Борисов каза, че на някои медии много им се иска това да е факт.По думите му ДПС подкрепя неговата партия по проекти, които са добри за държавата.
"Решенията на ГЕРБ са по-добри и не мога да упрекна ДПС, че ги подкрепя", заяви премиерът.


Той даде за пример запазването на плоския данък, ускореното отчуждаване за строителство на инфраструктурни проекти и други.


Ще дадем 50 млн. лв. за Коледа и Великден на пенсионерите, обеща Борисов. Той уточни, че с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин работи много добре. Похвали го за пенсионната реформа, която се провежда.


По повод вдигането на учителските заплати Борисов каза, че "това, което сме обещали, ние винаги го даваме". "Няма нещо, което да съм обещал и да не е направено през годините. Може да съм го забавил, като ни свалиха от власт", каза той.


Премиерът изказа задоволство, че е подал оставка заради цените на тока. "Направиха ни голяма добрина, прочистих партията, намерих си партньори, с опозицията също работим много спокойно", каза Борисов.


На въпрос защо правителственият самолет "Фалкон" се разваля толкова често, Борисов отговори с въпрос: "Да не съм го правил аз". Той допълни, че понякога завижда на колегите си от Европейския съюз за хубавите самолети, с които идват на срещите на върха в Брюксел.


Борисов отказа да попълни своите прогнози за представянето на ГЕРБ на предстоящите местни избори. Той обясни, че на вързано играе само със здравния министър Петър Москов, с когото залагат на мачовете от английската Висша лига.


Написа обаче послание на своите колеги: "Успех на всички политически партии! Най-добрите да победят".
Според Борисов за всички е видно, че градовете стават по-хубави. Това не е било предизборно, а защото в момента приключва изпълнението на проектите.


Сега подписваме за строителството на магистралата през Кресненското дефиле. Догодина като се открие лота ще ме питате дали е заради президентските избори, аргументира се премиерът.


Според Борисов критиките в медиите към него са атаки от хора, които искат хаос, които не харесват факта, че се строят магистрали, че се бори корупцията, намират се пари за пенсионерите.


Всички се радват на новопостроените магистрали въпреки тезата, че "асфалт не се яде", отбеляза Борисов. Той се аргументира, че по 300 000 души тръгват на път, когато има празници, и им харесва бързо да се придвижват.


Премиерът заяви, че разбира българите, които масово ходят на море в Гърция, защото нашето било замърсено и всеки се връщал с разстройство. Сега обаче с новите пречиствателни станции по Черноморието, в които бяха инвестирани над 300 млн. лв., българите догодина ще се върнат да почиват по родните курорти.


Премиерът отказа да каже колко лентички е събрал от откриване на обекти. "И на тях им се режат лентички, да са си построили – да си режат", каза Борисов.


Борисов заяви, че е готов да подаде оставка като премиер, ако някой със запис докаже, че е казвал, че българите са "лош материал".


Относно разрешенията на руски товарни самолети да прелитат над страната Борисов посочи, че има процедура, по която се иска разрешение. "За едни даваме, за други отказваме", каза Борисов.


"Аз съм горещ почитател на българското овчарско куче, първо гледах една немска овчарка, на една възраст с моите кучета. Исках да видя при едно и също възпитание какво е сравнението между породите. Нашите овчарки не отстъпват по нито едно качество, освен че са по-зли", заяви премиерът.


"Искам много да помогна на ЦСКА! Само да ми кажат как да им помогна. Готови сме да им дадем веднага базите. Бих им помогнал на драго сърце. В момента помагаме на "Черно море" да си оправи стадиона, да му сложат осветление. Стремим се да помагаме на всички с каквото можем", заяви Борисов.


Министър-председателят коментира отказа на "червените" да играят в турнира на Аматьорската лига, където щяха да срещнат тима, в който игра преди време "Витоша" Бистрица.


"Приключих с участията в Бистрица. Спортувам винаги, когато намеря време. Аз съм професионалист в тениса, печеля пари от него. Играем на по 10 лева и който загуби купува след това на другите по нещо - бира за тези, които пият бира, а за мен - таратор. Аз пия таратор", заяви премиерът.


Борисов се оплака, че в карикатури го рисуват твърде дебел и отбеляза, че е в "отлична спортна форма", защото спортува всеки ден футбол или тенис по час.