Куп нарушения на казаните за ракия

Животът

25-09-2015, 14:46

Автор:

RuseUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изловиха половин тон ракия чрез обява в интернет

Проверките продължават

15 акта са съставили служителите на Митница Русе по време на масирана проверка на казаните за варене на ракия, съобщиха от ведомството.

При проверката на 38 обекта било установено, че казанджиите и производителите на домашна ракия не спазват изискването чл. 126 a, ал. 1 от ЗАДС за попълване на справка-декларация преди започването на дестилационния процес. Обикновените оправдания на нарушителите са: „документацията е в счетоводителя“, „тъкмо сядах да я пиша…“, „клиентът е неграмотен, не може да си я попълни…“, „отидох да хапна и се канех след това да я свърша тази работа…“ От митницата предупреждават, че предвидената санкция е от 500 до 2000 лева. Законодателят е дал и възможност за споразумение при доброволно изплащане на наложената глоба, когато това е първо нарушение. В такива случаи се прилага минимума на санкцията, който е 500 лева. Към този момент вече четирима от нарушителите са се възползвали от правото си на споразумение и са заплатили глоби в размер общо на 2000 лева.

Освен планираните проверки по регистрираните СМОД, служители на Митница Русе извършват проверки и по сигнал за нелегално изваряване на ракия. Открити и иззети са два нерегламентирани казана в частни домове. И в двата случая инспекторите са ги заловили в момент на извършване на дестилация.

Акцията на Митница Русе продължава и през следващите месеци, тъй като се очаква засилено производство на домашни ракии заради прогнозираните рекордно големи добиви от грозде през тази година.