През април и октомври са най-силните земетресения

Свят

26-09-2015, 09:27

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Сезонността не се наблюдава при плитки трусове, но ясно се откроява при земетресения с магнитуд над 7 по скалата на Рихтер

Някои земетресения се проявяват сезонно, но това няма обяснение, пише New Scientist, цитиран от "Фокус". Чонгуен Чан от Калифорнийския технологичен институт и Питър Ширър от Института по океанография Скрипс са изследвали глобален каталог на земетресенията от 1900 година досега. От 60 мощни, дълбоки земетресения в каталога 42 са се случили между месеците април и октомври.

Сезонността не се наблюдава при плитки трусове, но ясно се откроява при земетресения с магнитуд над 7 по скалата на Рихтер на дълбочина повече от 500 километра. Причината е неизвестна. “От физична гледна точка в това няма логика”, казва Чан.

Феноменът може да е свързан с приливните сили, генерирани под въздействието на слънчевата гравитация, посочва Чан, или с колебанията в оста на въртене на Земята заради сезонното движение на водата и въздуха около планетата. На дълбочина между 500 и 700 километра скалите са изложени на високи температура и налягане, които ги преместват плавно, без да причиняват земетресение. Соларните сили обаче може да са в състояние да предизвикват дълбоки трусове.

Чан изтъква, че са необходими още няколко десетилетия данни от земетресения, за да се установи дали сезонността е действителен феномен или случайно явление. По думите на учения, ако тенденцията се потвърди, това може да доведе до създаването на инструменти за предсказване на земетресения.