26 септември - Ден на европейските езици

Животът

26-09-2015, 10:59

Снимка:

http://e-79.com/

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По случай този празник, в цяла Европа се организират множество събития, които имат за цел да подкрепят многоезичието на Стария континент

През 2001г. 26 септември е обявен за Ден на европейските езици. С цел да насочат вниманието към това огромно езиково богатство, Европейският съюз и Съветът на Европа лансират през 2001 г. инициативата Европейска година на езиците. Милионните европейски жители на 47-те страни-членки на Съвета на Европа са насърчавани да изучават чужди езици, както и да отдават дължимото на културното и езиковото многообразие. Като изключим целите, 26 септември е също и повод за празнуване.

По случай този празник, в цяла Европа се организират множество събития, които имат за цел да подкрепят многоезичието на Стария континент.

Днес във Варна, от 17.30 ч до 22 ч, Денят ще бъде отбелязан със събития в подкрепа на титлата "Варна – Европейска младежка столица 2017“, подготвени съвместно от Община Варна, РИО Варна, информационен център "Европа директно", Франкофонски център Варна, който обединява Алианс франсез – Варна и Представителството на Френски институт-България във Варна, със специалното участие на Съюза на глухите в България – Районна Организация – Варна.

Ето я и програмата:
17.30 ч – 19.30 ч : "Езиците на сцена"
Oтворена сцена
Сцена "Раковина"
(Морска градина)
Вход свободен
20 ч - 22 ч : Кафе Полиглот
35-то издание
Кафе "Детски кът"
(Морска градина до Летен театър)
Вход Свободен