Заразеното с антракс месо не е напускало Оброчище

Животът

26-09-2015, 11:25

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Паника в селото няма, а и хората казват че нямат информация по случая

"Към този момент няма информация заразеното с антракс месо да е напускало Оброчище. То е било предназначено за консумация в семейството". Това заяви кметът на селото, където в четвъртък жена почина от антракс, пред Нова телевизия.

Възрастната жена почина след досег със заразено с антракс месо. На 17 септември в личното стопанство на семейство от селото е била заклана болна овца. Месото е транжирано и прибрано във фризер.

В сряда 73-годишната жена се почувствала зле. Откарана е първо в болницата в Балчик а след това в инфекциозна болница във Варна .Там е починала вчера сутринта. Порязване на ръката при обработка на месото от болното животно е вероятната причина за заразата. На 17 септември синът Илия Стамов заколил една от овцете в личното стопанство, която изглеждала болнава.

Седем души са консумирали от заразеното месо. Никой от тях не дава признаци, че е заразен.

"Не съм чувал за други случаи на заразяване с антракс. В селото нямаме ветеринарен лекар", допълни кметът пред Нова телевизия.

Днес животните са ваксинирани от ветеринарни специалисти и ще останат затворени под карантина 14 дни. Започнала е масово ваксинация и на всички животни в селото.

Паника в селото няма, а и хората казват че нямат информация по случая. Общо 7 души са били в контакт със заразеното месо. Хората са прегледани и им е предписан антибиотик.