The Guardian: Пловдив е в топ 7 на най-древните градове в света

Мисия Пловдив

26-09-2015, 13:51

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Конкурентът- Провадия, е първото селище на търговци на каменна сол и се заражда някъде около 4700 г. преди Христа.

Пловдив е един от най-старите градове в света. Тази престижна титла беше присъдена от авторитетния английски вестник The Guardian, който се позовава на консултанска компания, направила редица изследвания, информира TrafficNews.bg.

Eто как The Guardian подрежда най-старите градове в света:

ЕЛ-ФАЮМ. Вероятно никога преди не сте чували за този град в Египет, на стотина километра южно от Кайро. Кацнал в сърцето на един оазис, той е популярен в околността единствено с оживения си пазар. Но на север от него се намират могилите на Арсиное, наричан от древните гърци Крокодилополис. В това поселище, основано някъде около 4000 година преди Христа, на почит бил богът-крокодил Собет, който обитавал съседното езеро. Проблемът е доколко древното Арсиное е можело да мине за град, както и дали наистина Фаюм е на същото място, или просто е основан в съседство хилядолетия по-късно.

ВАРАНАСИ. Свещен град и за хиндуистите, и за будистите, индийският Варанаси претендира да е най-старият град изобщо, основан от бог Шива преди пет хиляди години. Ако търсим по-достоверни исторически сведения, най-ранните споменавания на това селище по река Ганг са около 1100 г. пр. Хр.

Което не е попречило на Марк Твен след посещението му в града да напише, че той е по-древен от историята, традицията и легендата, взети заедно.

ЙЕРИХОН. В Близкия изток има поне двайсетина града, които претендират да са на по няколко хилядолетия, начело с ливанския Библос.

Но в Йерихон, на територията на Палестинската автономия, археолозите са установили следи от човешки селища назад чак до 9000 години преди Христа. Познатите от Библията стени на Йерихон вероятно са построени преди четири хилядолетия. По-късно градът е завладян от Александър Македонски и след това от римляните, а Марк Антоний го подарява на Клеопатра – в края на краищата по онова време не е имало шоколадови бонбониери.

ПЛОВДИВ. Най-старото селище тук е възникнало преди около осем хиляди години. Има сведения, че градът е непрекъснато обитаван от около 3000 г. преди Христа до днес. За това време са го владели траки, гърци, римляни, българи и османци, които допринася днес Пловдив да е една от най-богатите и разнообразни туристически дестинации в Европа. Сериозна ръкавица за званието най-стар град в Европа му хвърля Провадия, където първото селище на търговци на каменна сол се заражда някъде около 4700 г. преди Христа.

КИРКУК. Днес дом на поне дузина народности (кюрди, араби, туркмени), този иракски град има веществено доказателство за почтената си възраст – останките от древна цитадела, датирана около 2900 г. преди Христа. Съседният Ербил, столица на иракските кюрди, също твърди, че е непрекъснато населен от поне пет хилядолетия.

ШУШ. Под това закачливо име се крие древната персийска столица Суза. С въглеродно датиране построяването на местния акропол бе отнесено някъде към 4200 година преди Христа. Проблемът при претенциите на Шуш е, че след ХV век в продължение на почти пет столетия гордият някога град е сведен до миниатюрно селце.

АЛЕПО. Днес съсипан от гражданската война в Сирия, Алепо (или Халеб) също има добри основания да претендира за престижната титла.

Археологическите доказателства за човешко присъствие водят осем хилядолетия назад. Градът се споменава в прословутите глинени таблички от Ебла, писани някъде около 2400 година преди Новата ера.