8 години затвор за циганчето, убило бивш пожарникар в Николаево

16-годишният убиец затрил стареца за 46 лева

8 години в затвора ще лежи Л.Ч.А. от село Николаево, който в края на 2014-та година уби по особено жесток начин бившия пожарникар Дечо Дечев. Случай, който Plevenutre.bg следеше от самото му начало.

От Окръжен съд - Плевен съобщиха, че Л.А., като непълнолетен, навършил 16-годишна възраст, но можейки да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, отнел от владението на 73-годишния Дечев три пакета мляно кафе, чанта от плат, обикновени вафли, чифт мъжки чорапи, катинар с ключ, мобилен апарат, СИМ карта, сумата от 4 лева на монети, кухненски нож - всичко на обща стойност 46,44 лв., с намерение противозаконно да ги присвои, употребявайки за това сила, като грабежа е бил придружен с убийството на възрастния мъж.

Още в началото на годината разтревожени жители на селото се свързаха с нас, за да разкажат потресаващата история около намереното тяло на бившия пожарникар. Припомняме, че Дечо Дечев бе открит мъртъв в дома си на 17 декември 2014 г. Човекът лежал в единия край на леглото си и го намерили с изгорял ляв крак до хълбока и изпепелен десен до коляното. Остатъците му буквално тлеели. Къщата не е горяла, в печката имало съвсем малко пепел. Всичко изглеждало така, сякаш че някой умишлено е запалил леглото от единия ъгъл. Спекулираше се, че мъжът се е задушил от дима, но за съселяните му истината бе друга. Всички бяха убедени, че заради 25-годишния си стаж на пожарникар няма как да допусне битов инцидент с пламъци да отнеме живота му.

Впоследствие се установи, че от дома на мъжа липсват телефона му, инструменти и други вещи. Вратите били отключени, а лампите светели, което според съселяните му изключваше версията "самозапалване". Лежал в единия край на леглото, все едно, че някой го нагласил в тази поза. На сутринта на 17 декември жители на Николаево са видяли цигански каруци да препускат в галоп по улиците на селото.

През юни информирахме, че има задържан за убийството. Жители на селото потвърдиха, че убиецът е от ромски произход и е местен. Допускат, че е имал и съучастници.