Социалните услуги в Бургас ще се увеличават

Мисия Бургас

27-09-2015, 13:23

Снимка:

Община Бургас

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Като максимално се доближават до домашните

В Бургас се работи активно за увеличаване на видовете социални услуги и за подобряване на тяхното качеството, заяви Мая Казанджиева, директор на дирекция „Социални дейности” в Община Бургас, пред радио „Фокус”.

„Целта ни е да се създадат условия, които в максимална степен се доближават до домашните, като едновременно с това експертите осъществяват и социална работа, съобразена с индивидуалните възможности и потребности на всеки от ползвателите на услугите.”, разясни Казанджиева.

Тя уточни, че се предвижда и разширяване на партньорството с неправителствения сектор, както и с другите институции, които имат отношение по проблема.

„Имаме намерения за разкриване на нови форми на социални услуги в общността. Общината продължава работата по изграждането на Дневен център за деца с увреждания в Приморски парк. След това ще се премине към специализираното оборудване, към избор на специализиран персонал и така ще стигнем до предоставяне на услугата. Предвидили сме и два центъра за социални рехабилитации и интеграция на деца и лица в съществуващи бази. Това се налага, защото лицата, настанени в новопостроените центрове от семеен тип, имат нужда от допълнителна рехабилитация и интеграция в общността.”, допълни Мая Казанджиева.

По думите й през новия програмен период Община Бургас ще реализира проекти със социална насоченост. „Тези два проекта Община Бургас спечели по Норвежкия финансов механизъм и идват чрез Министерство на здравеопазването. Смятаме, че занапред развитието на медико- социалните грижи е абсолютно наложително за всички нуждаещи се групи от населението”, каза още директорът на „Социални дейности“ в Община Бургас

Договорите по двата проекта вече са подписани от заместник-кметът по европейски политики Атанаска Николова.