Сепаратистите печелят местния вот в Каталуния

Свят

28-09-2015, 07:00

Снимка:

novsport.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Конституцията на страната не предвижда обявяване на независимост, каквато искат те

Сепаратистите печелят местния вот в Каталуния, съобщава АП. Агенцията се позовава на първите прогнозни резултати.

Според тях коалицията "Junts PEL Si" и радикалната лява партия CUP, която иска излизането на Каталуния и от Испания, и от ЕС, ще получат между 74 и 79 места в 135 чления парламент в Барселона. Те вече обявиха, че в рамките на следващите 18 месеца ще обявят независимост от Испания. 

Каталунският лидер Артур Мас обяви победа за сепаратистките партии на регионалните избори. Властите в Мадрид контрираха, че подобна стъпка не се предвижда в конституцията на страната.

Социалистическата партия на Каталуния (PSC) е втора с 19-21 мандата, а трета е Народната партия на Каталуния (PPC) с 14-16 мандата. Те са против отцепването на областта. Каталунската версия на Podemos е с 12-14 мандата - тя няма ясна позиция за независимостта.

В петък големи испански банки обявиха, че отделянето на региона ще представлява сериозна заплаха за финансовата стабилност на Каталуния.

Междувременно източници от спортния орган CSD заявиха пред El Pais, че няма да бъде разрешено на футболен клуб „Барселона" да участва в испанското първенство, ако регионът се отдели от Испания.