Страхът от бежанците се надига от една крайно дясна вълна

Общество

28-09-2015, 11:45

Снимка:

komentator.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Подчертава журналистът Иво Инджев, удивен от реакцията на Синода по темата

Бившият президент георги Първанов, историкът Божидар Димитров и социологът Райчев насаждат страх от бежанците. Учуден съм от позицията на Огнян Минчев. Страхът от бежанците в Европа се надига от една крайнодясна вълна. Това заяви по Нова телевизия журналистът Иво Инджев.


"Никой не отрича, че съществува опасност. Става дума за езика, който се държи, за внушението. Едни хора се дехуманизират с обобщения и внушения, което не прави чест на тези, които подклаждат тази вълна у нас”, подчерта журналистът.


"Подозирам, че Светият Синод колективно играе ролята на проводник на влиянието на католицизма в България”, заяви журналистът Иво Инджев в предаването "Здравей, България”. "Ако един нормален чувствителен български християнин постави на везните онова, което чуваме от папата, и позицията на българския Синод, излиза, че Синодът иска да накара чувствителните към човешкото страдание българи да станат католици”, заяви още Инджев.


Той и колегата му сириецът Нидал Хлайф коментираха бежанската криза и страховете на хората от ислямизация на Европа.


"България е бедна страна, хората трябва да се притесняват от социалните и икономически последствия от тази криза, а срещам хора, които се притесняват от културните”, коментира Нидал Хлайф.
"Какво значи ислямизация на Европа? България планира да приеме 1200 бежанци. Как може тези хора да ислямизират страната?”, пита журналистът.


Според журналиста Иво Инджев всяването на страхове в обществото и дехуманизирането на цяла група хора е нещо, което човечеството е преживяло.
"Сравнявам го с портрета, с който евреите са представяни в Третия райх, за да ги намразят колективно”, заяви Инджев. „Тези хора, които в момента използват този език на колективната омраза, един ден ще трябва да се извиняват, както се извиняваха след Възродителния процес. В момента разпространяват в обществото подобни страхове, както тогава се правеше с българските турци”, каза Инджев.


Нидал Хлайф бе категоричен, че интеграцията зависи от политиката, не от културата. "В началото на XX век Сирия е приела десетки хиляди арменци, без да ги пита от каква религия са”, посочи Хлайф. По думите му позицията на българския Свети Синод е политическа, а единственият духовник, който има адекватна позиция по въпроса, бил папата.