Лъвовете Жора и Блеки завършиха кариерата си в африкански резерват

Животът

28-09-2015, 15:43

Снимка:

trud.bg

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Цирковете артисти пропътуваха 16 000 км от България до свободата

Днес двата лъва циркови артисти Жора и Блеки, които бяха спасени от фондация "Born Free", достигнаха крайната си точка в резервата "Шамуари", съобщиха от фондацията, пише "24 часа".

Пътешествието на Жора и Блеки протече в 16 000 километра. Двата лъва започнаха своето пътуване от старозагорския зоопарк и тази сутрин са били пуснати на свобода в резервата. От Бургас лъвовете отпътуваха за Лондон, където бяха посрещнати от актрисата и основател на фондацията, отговорна за спасяването им, Вирджиния Маккена. Тя посочи, че макар фондацията да е помагала на много животни, всеки случай е уникален. "Изключително съм щастлива да видя тези два лъва преди отпътуването им за Африка. Надявам се историята им да вдъхнови хората да се отнасят към дивите животни с респект и разбиране и никога да не ги поставят в напълно неподходяща среда на живот. Нека всички страни да последват примера на България", заяви още Маккена.

Двата лъва бяха внимателно подготвени за дългия полет до Йоханесбург. Актрисата Хълен Уорт, която започна кампанията за преместването на Жора и Блеки, заяви, че е изключително развълнувана. "Те са невероятни животни и имах изключителния шанс да бъда близо до тях по време на пътуването им. Обичам "Шамуари" и знам, че там ще имат един прекрасен дом", каза тя.

След като лъвовете кацнаха в Южна Африка, бяха отведени с конвой до парка. Много местни медии се бяха събрали да видят щастливата развръзка.

Главният ветеринарен лекар на резервата д-р Йохан Юберт заяви: "Радостен съм, че имахме възможността да вземем тези животни и да им осигурим постоянен дом в Африка. Това е впечатляващ контраст с мястото, в което бяха открити първоначално. Животните са пътували добре и показват, че се адаптират към естествената си среда".

Жора и Блеки са били заловени още като малки и са станали артисти за цирк, обикалящ Източна Европа и Турция. След като България забранява участието на диви животни в цирковете, са оставени да живеят във вагон до 2014 година, докато собствениците им не се съгласяват да бъдат преместени в Африка.