АПИ: Не слагаме вертикалната сигнализация, за да е шарен пътят

Общество

28-09-2015, 15:46

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Агенцията е заделила 50 млн. лева за зимно почистване на републиканската мрежа

Петдесет милиона лева са заделени от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" за зимно почистване на републиканската пътна мрежа, съобщи председателят на Управителния съвет на АПИ Лазар Лазаров, цитиран от "Фокус".


"Дори и да има надхвърляне на сумата, бюджетът на Агенцията е готов да го поеме”, допълни Лазаров по време на строителен форум в столицата.


Шефът на АПИ прогнозира, че до началото на зимното поддържане през ноември, пътищата, по които в момента има ремонти, ще бъдат отворени. Той информира, че 28 фирми, които се занимават с пътна зимна поддръжката, вече имат готовност да се справят с евентуални валежи на сняг.


"Почти накрая сме с по-голямата част от ремонтите. Там, където има възможност, предполагам, че до следващата седмица ремонтите ще приключат. Очакваме и по-хубаво време, така че нямаме притеснения в това отношение. Пътищата ще бъдат отворени", подчерта Лазаров.


Той апелира водачите да се съобразяват с вертикалната сигнализация. "Не я слагаме, за да е шарен пътят, а за да предупреждаваме за опасности на пътя. Когато вали силно дъжд в тези участъци, в които има преоформяне на пътната настилка е затруднено движението от ляв в десен завой и се получават водни огледала", коментира Лазаров.


Вече се подготвя поставянето в равнинните терени на заграждения, които да ограничат навяванията от сняг.