Масово откриват изборната кампания с водосвет

Общество

29-09-2015, 06:53

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Синодът даде карт бланш за молебени и водосвети

Светият синод излезе със специално решение, с което даде картбланш на свещениците да правят молебени и водосвети по молба на политически сили по време на предизборната кампания, пише "Сега". Изискванията обаче са те да се извършват само на територията на православните храмове. "Приветствието на свещенослужителите да бъде само с духовно съдържание", се казва още в решението. В края на миналата седмица голяма част от партиите започнаха битката за вота с църковни водосвети. Най-активни бяха от ГЕРБ, открили по този начин кампанията си в Плевен, Хасково, Силистра, Ловеч, Симеоновград и т.н.

Въпреки че срокът за регистрация на кандидатите приключи, Светият синод припомня на духовниците, че нямат право да се включват в надпреварата. "Св. синод напомня, че съгласно 6-о и 81-во Апостолски правила, 3-то правило на III Вселенски събор, 10-то правило на VII Вселенски събор, чл. 139, ал. 1 от УБПЦ - БП свещенослужители не могат да участват в общински избори като кандидати за кметове и общински съветници, както и да бъдат избирани за народни представители", обясняват от Синода.

СКАНДАЛ

Музикален клип, с който ДПС откри предизборната си кампания в Исперих, попадна в социалните мрежи и предизвика вълна от отрицателни коментари. Във видеото певецът Фарук Йълмъз пее на турски народната песен "Кой уши байряка". Клипът бе споделен хиляди пъти във "Фейсбук", а решението бе наречено "цинизъм". От ДПС обясниха, че става дума за друга песен и че във фолклора на балканските страни мелодиите често се смесвали. "Няма нищо по-хубаво от това на митинг на ДПС да се пее патриотичната песен за Райна Княгиня, защото байракът, ушит от нея, е и наше знаме, защото всички живеем под него", казват от движението.