Областният управител посети Чехия

Мисия Добрич

29-09-2015, 09:42

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Договорен е културен и младежки обмен

Областният управител на област Добрич д-р Маргарита Новоселска посети Злинска област по покана на кмета на град Валашске Мезиричи Робърт Стржинек  и участва в официалната програма по откриване на новата сграда на Средно стъкларско училище за приложни изкуства във Валашске Мезиричи.

         На 22 септември 2015 г. в град Злин беше поставено началото за сътрудничество между област Добрич, Република България и област Злин, Чехия, което урежда предмета и прилагането на културен и младежки обмен в областта на изкуството в двете области.  Това стана с подписване на петгодишно Споразумение между Средното стъкларско училище по приложни изкуства и Държавен културен институт Културен център ”Двореца” гр. Балчик. То ще се реализира под формата на проекти и програми, които Злин ще направлява и в които е конкурентоспособна и такива, в които област Добрич е заявила желание за сътрудничество: култура, образование и реформи, работа с гражданското общество, развитие на човешките ресурси и социалните дейности.

         На среща при Областния управител на Злин д-р Станислав Мишак,  д-р Новоселска изрази желание за създаване на програма за сътрудничество, която да  се изпълнява чрез два механизма за управление и изпълнение: чрез проекти и чрез тематичен обмен. В процеса на преговорите са обсъдени идеи за създаване на добри практики между музейни работници в двете области и участие в съвместен проект по програмите Еразъм и Еразъм+, развитие на фестивалния туризъм и възможност за подобряване живота на младите хора чрез изкуство и технологии. 

         В програмата на д-р Маргарита Новоселска е било включено посещение на уникалния исторически град-музей Рожнов, където се провежда международна конференция по история. С директора на музея инж. Индржих Ондруш са обсъдени проблеми по реставрация и консервация на исторически сгради и опазване на културното наследство на двете страни. Набелязани са конкретни идеи за обмен на добри практики и специалисти, както и бъдещи възможности за участие в общи проекти на музеи от област Добрич и Валашске Мезиричи.

         Д-р Маргарита Новоселска се подписа в историческата книга на област Злин в автентичната канцелария-асансьор на създателя на града – Bata и основател на световната марка обувки „Bata“.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен