Песен за Райна Княгиня на турски взриви мрежите

Общество

29-09-2015, 11:58

Снимка:

chernomore.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

ДПС откри с нея кампанията си в Исперих и вбеси политическите си опоненти

Песента за Райна Княгиня, изпълнена на турски език, е плод на културната интимност през Възраждането. Така депутатът от ДПС проф. Мариана Георгиева определи изпълнението на песента на форум на етническата партия в Исперих, което взриви социалните мрежи.


Георгиева обясни по Нова тв, че всъщност става въпрос за две различни песни с една и съща мелодия. Текстът на турски не бил превод от български, музикалната творба, изпята при откриването на предизборната кампания на ДПС в Исперих, имала различен любовен мотив.
"Няма никаква провокация”, категорична беше Георгиева.


Депутатът от Патриточния фронт Юлиан Ангелов пък заяви, че формацията ще подаде жалба в Централната избирателна комисия заради изпълнението на възрожденската песен на турски.


Предизборната кампания започна със скандали. ДПС предизвикаха възмущение сред конкурентите и в социалните мрежи заради изпълнение на турски език на песента за Райна Княгиня. Подмяна на патриотичния символ или пък демонстрация на балканското фолклорно богатство направи движението при откриването на кампанията си провери екип на Новините на Нова.


"Фактът, че песента е изпята по този начин е гавра с паметта и националното достойнство на един народ. Ние като панагюрци не можем да останем равнодушни”, коментира кметът на Панагюрище Никола Белишки.


По думите на кмета панагюрци възприемат творческия микс като подигравка с национална и местна светиня като Райна Попгеоргиева. Не в такива скандални краски вижда нещата обаче хореографът Иван Тодоров, който цял живот се занимава с изследване на българския и балканския фолклор.


"Мисля, че това не е нещо умишлено. Харесали са си я, засвирили са я хората. Мисля, че не бива това нещо да се политизира”, на мнение е той.


Фолклористът напомни, че често на Балканите се пеят едни и същи песни, с една и съща мелодия, но с различни текстове, защото културното влияние е двустранно и дълголетно.


Веднага след избухването на възмущенията от ДПС излязоха с официална позиция, в която се казва, че не става въпрос за превод от български на турски, което би било гавра с песента, а за друга автентична песен с друг текст на същата мелодия.


Изпълнител на песента за Райна и Райме е турският певец и фолклорист Фарук Йълмаз, поканен специално от Истанбул за откриването на кампанията. В своя позиция той заяви, че е открил песента за Райме в района на родопското село Борино. От ДПС пък обясниха, че са го поканили, защото е много харесван от българските турци и не са съгласували предварително репертоара му за откриването на кампанията.