YouTube става платен от октомври

За въвеждането на платен абонамент в портала, Google съобщи в началото на септември

Най-големият в света портал за видео хостинг YouTube планира да въведе такса членство през октомври 2015 г. Според съобщения в медиите, това ще струва на потребителите около десет долара на месец.

От YouTube започнаха да изпращат писма до собствениците на видео съдържание, в които се определят нови условия за ползване, предава портал Recode. За въвеждането на платен абонамент в портала, Google съобщи в началото на септември. Авторите на видеоклипове получиха време за размисъл до 22 октомври. Ако те откажат да сътрудничат на YouTube, тяхното видео няма да бъде на разположение за гледане или осигуряване на приходи.

Слуховете, че американската корпорация Google планира да въведе платен абонамент за видео хостинг в YouTube, се чуват от няколко години. По-рано се говореше, че като плащат пари, потребителите ще могат да прескочат рекламите, докато гледат онлайн видео, сега от водещият технологичен блог възнамеряват да въведат пълен платен абонамент.

YouTube ще направи предложение на топ създателите на съдържание. Както беше планирано от ръководството на Google, те ще бъдат в състояние да предоставят своите видеоклипове само на потребители, които са имат платен абонамент. В допълнение, най-добрите блогъри ще получават процент от получените от абонатите YouTube фондове.

По този начин, авторите могат да печелят директно на зрителя, а не от реклама. Абонираните потребители ще могат не само да гледат видеото без реклама, но и да гледат видеоклипове, без връзка с интернет.

Месечният достъп на потребителите до YouTube, публиката на, които според последните доклади е повече от един милиард души, може да струва около десет долара за живеещите в САЩ. По отношение на цената за останалия свят все още не се говори.