Фотопроектът "Приятели на морето" отнесе ценен приз

Животът

29-09-2015, 17:53

Снимка:

©НДК

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

В НДК има атрактивна експозиция на участници в конкурса "Благотворителността през обектива"

Директорът на НДК Мирослав Боршош връчи голямата награда в четвъртия национален фотоконкурс "Благотворителността през обектива“.

Призът се дава в рамките на четвъртото издание на инициативата, организирана от Български дарителски форум и фондация “Помощ за благотворителността в България“.


Боршош приветства един от тримата фотографи, които по-рано през годината получиха финансови грантове от организаторите за реализацията на фотопроекти и интерпретации по темата за дарителството – Тихомир Рачев. Той се представи с фотопроекта си "Приятели на морето“, а всички присъстващи видяха снимките на участниците, подредени в експозиция в Мраморното фоайе на НДК.


"Прекрасна изложба стана. Тук е толкова уютно, топло и светло. А сега си представете, че сте навън в дъжда и нямате покрив. Представете си, че нямате втори кат дрехи… Представете си, че нямате дори стотинка за залък. Или още по-лошо – няма с какво да нахраните детето си и да му купите лекарство. Живеем много забързано и рядко си даваме сметка за тези неща. Бърнард Шоу има една много хубава мисъл: "Най-големият грях не е ненавистта към ближния, а безразличието". Много се радвам, че тази изложба ни показва, че всеки един човек трябва да се замисли и да прави своите усилия за тези, които нямат възможност да живеят нормално. Поздравявам ви за този фокус върху живота“, каза Боршош.


Другите двама наградени фотографи бяха Боряна Кацарова с проекта "Моята България, нашите родители“ и Владимир Пеков с фотопроекта "В една посока“. Те бяха определени с предварителна селекция, за да заснемат идеите си по темата.


На церемонията бяха отличени със сертификати и фаворитите на публиката – снимки на любители-фотографи, уловили темата за благотворителността през обектива. Най-много гласове – 232, събра фотоесето "Дари храна на пенсионер в нужда“ с автор Ива Димова.


На първо място журито класира "Маратон за всеки“ с автор Манол Дончев, на второ – "Класна стая под брезата" на Мирела Вавова, а на трето – "В прегръдката на кукерите“, заснета от Никола Колев.