Разбиха захарна банда, завлякла държавата с пет милиона лева

Крими

30-09-2015, 16:52

Снимка:

©Pixabay

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Действала е в столицата и в Пловдив

Операция срещу организирана престъпна група, укривала данъци от търговия със захар и захарни изделия и източвала ДДС, проведоха Специализирана прокуратура и експерти от НАП.


Според доказателствата групата е действала на територията на София и Пловдив, като е ощетила държавния бюджет с близо 5 милиона лева, съобщават от прокуратурата.


За укриването и невнасянето на данъци е създадена система от т.нар. липсващи и буферни търговци. "Кухите" фирми са издавали документи на реални търговци на захар и захарни изделия, с което фиктивно са увеличавали годишните си разходи, намалявали са печалбата, а оттам са намалявали и внесения в хазната данъци от търговия със захар и захарни изделия.


Веригата от дружества е ощетявала държавния бюджет и с приспадане на данък добавена стойност от фиктивни продажби на стоки помежду си.


Претърсени са различни адреси в столицата и Пловдив. Иззети са множество веществени доказателства - печати на различни държавни институции, компютри и голямо количество документация на "липсващи" и "буферни" търговци.


Извършени са разпити на свидетели, част от които пред съдия. Назначени са експертизи на иззетите доказателства. Уточняват се нанесените щети на държавния бюджет.


От прокуратурата поясниха, че предстои да бъдат повдигнати и обвинения.