САЩ проучват ударите на Русия в Сирия

Свят

01-10-2015, 07:16

Снимка:

vemiplast.wordpress.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кери: ИД няма да може да бъде победена в Сирия, ако президентът Башар Асад остане на власт.

Неназован американски представител на министерството на отбраната заяви, че първите руски удари в Сирия не са били насочени срещу Ислямска държава, както твърди Москва, а срещу опозицията, която се противопоставя на режима на Башар Асад, пише news.bg.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест пък заяви, че Пентагонът прави преглед на руската военна дейност в Сирия, за да установи срещу какви цели стреля, предаде Ройтерс.

Джош Ърнест уточни, че е прекалено рано да се каже със сигурност по какви цели е стреляно.

Представители на американското министерство а отбраната вече са влезли в контакт с колеги от Русия, за да се избегне възможен конфликт между тях в Сирия, предаде ТАСС, като цитира Ърнест.

САЩ биха приветствали руските действия в Сирия, ако те са насочени срещу групировката Ислямска държава и групировки, свързани с Ал Кайда. Това заяви американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от световните агенции.

Кери обаче предупреди, че ИД няма да може да бъде победена в Сирия, ако сирийският президент Башар Асад остане на власт.

Ако последните действия на Русия отразяват нейното реално намерение да разгроми ИД, то тогава ние сме готови да подкрепим тези усилия, но ние не трябва да смесваме нашата борба с ИД с подкрепата за Асад, заяви Кери.

Казахме ясно, че ние ще сме сериозно обезпокоени, ако Русия нанася удари в зони, в които няма операции на ИД и на свързани с Ал Кайда групи, посочи Джон Кери.

САЩ и Русия се разбраха, че военните разговори за Сирия трябва да започнат възможно най-скоро, вероятно днес, заяви държавният секретар на САЩ Кери, цитиран от Ройтерс.