Изграждат ново Ортопедично отделение в Балчик

Животът

01-10-2015, 13:28

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

В болницата на площ от 470 квадрата

Ново отделение предстои да бъде открито в сградата на общинската многопрофилна болница за активно лечение в Балчик. Обявена е процедура за провеждане на конкурс, след успешното приключване на който в 470 квадрата от седмия етаж, бившия неврологичен сектор, ще се разкрие отделение по ортопедия, което да отговаря на европейските стандарти за извършване на специализирана  ортопедична помощ, съобщава радио Варна. До участие се допускат фондации, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Условията гласят обществената организация да е регистрирана най-малко от две години, а мнозинството от членовете й да са ортопедични хирурзи, произхождащи от поне две различни страни членки на Европейския съюз, а в ръководството и да има университетски преподаватели. Срокът на договора за наем ще бъде за пет години, при начална годишна цена 2700 лева без ДДС.

Друго условие изисква чрез договор за сътрудничество с болничното заведение в Балчик да бъдат подсигурени всички необходими здравни услуги, отнасящи се до обслужването, операцията и следващия постоперативен период на пациентите. С предимство ще се приемат жители от община Балчик, като фондацията ще бъде задължена да осигури годишно безплатни услуги на поне трима социално слаби. Документи за участие ще се приемат до 12 октомври в общинска администрация.

Неотдавна бе заявен интерес от външна организация. Инициативата е на фондация „Черноморско – Средиземноморска Медицинска Академия”, която има намерение да развива тук ор­то­пе­ди­я­та, кон­к­ре­т­но по­д­мя­на на та­зо­бе­д­ре­на и ко­лен­на ста­ва. Ме­ди­ци­те са про­у­чи­ли, че в Се­ве­ро­и­з­то­ч­на и Из­то­ч­на Бъл­га­рия, сра­в­не­но с дру­ги ча­с­ти на Бъл­га­рия, се пра­вят пет пъ­ти по-мал­ко такива опе­ра­ции. При добро стечение на обстоятелствата новото, седмо отделение в балчишката болница може да се слу­чи още в началото на сле­д­ваща­та го­ди­на.