МФ е склонно да обсъжда данъчни отстъпки за дарена храна

Портфейл

01-10-2015, 15:08

Снимка:

pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Предложението е на асоцииации от производствения бранш

Производителите и търговци на храни, даряващи на социални заведения своя продукция в изтичащ срок на годност, да могат да ползват данъчни облекчения, ако предоставените продукти надхвърлят 0.5 на сто от годишните им продажби. Това предлагат Асоциацията на месопреработвателите и Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите на Министерството на финансите, пише мадиапул.бг.
То от своя страна дало знак, че е склонно до обсъди мярката, съобщиха от Българската стопанска камара.


Организациите аргументират искането си с данни, че годишно над 650 тона годни за консумация храни се изхвърлят в България на фона на множеството социално слаби хора, които не могат да си осигурят здравословно хранене. Причината е, че на производителите им излиза по-евтино да ги унищожат, вместо да платят данък добавена стойност (ДДС) върху продуктите.


Хранителният бизнес и Българската хранителна банка, която разпределя даряваните в момента продукти, отдавна настояват да се възстановява данъчният кредит за дарените храни в срок на годност. Едва сега Министерството на финансите е дало знак, че е склонно да обсъди предоставянето на такова облекчение за храни и продукция, дарени заради изтичащ срок на годност при праг върху годишните продажби от 0.5%, съобщиха от Българската стопанска камара.

Това да важи при даряване на храна два месеца преди изтичането на годността й или технологичен брак при опаковане или етикетиране в полза на държавни и общински институции, предоставящи социални услуги, предлагат на заседание на Тристранката. Предложението им е мотивирано с нивата на бедност у нас, които са два пъти над средноевропейските.


В момента търговците и производителите от хранително-вкусовата промишленост, в качеството си на дарители, дължат ДДС върху стойността на дарените храни, като поемат всички свързани разходи включително за транспортиране. Затова, според организациите, трябва да се облекчи облагането с ДДС на дарените храни, тъй като те не се използват за икономическата дейност на фирмата-дарител, а за целите на социалното подпомагане и предоставяне на социални услуги по Закона за социалното подпомагане.


Проучване на "ПрайсУотърхаусКупърс" показва, че в 12 европейски държави даренията на храни не се облагат с ДДС (Австрия, Великобритания, Естония, Ирландия, Италия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Унгария, Франция). В Румъния даренията могат да не предизвикат плащане на ДДС, ако тяхната обща стойност годишно не надвишава 0.3% от оборота на дарителя. В Унгария търговецът не дължи ДДС, ако дарената храна не е била закупена първоначално с цел да бъде дарена впоследствие.