Безплатни прегледи в онкоцентровете през октомври

Мисия Пловдив

01-10-2015, 15:24

Снимка:

ezine.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Започна кампания за борба с рака на гърдата в месеца, посветен на заболяването

14–та поредна кампания за борба с рака на гърдата бе официално открита в Пазарджик, съобщи Радио Пловдив. Инициативата е на "Сдружение за онкоболни и приятели” и обхваща както пазарджишка така и пловдивска област. Ще бъдат проведени безплатни прегледи в окноцентровете по места.


В рамките на информационната кампания в Пазарджик се проведе лекция от Д-р Антоанета Томова – Началник на І-во вътрешно отделение в Комплексен онкологичен център в Пловдив.  Октомври е световният месец за борба с рака на гърдата – ето защо е важна профилактиката, казва д-р Томова.


Темите са в синхрон със световния месец за борба с рака на гърдата – успехи в лечението и нови подходи при диагностиката и лечението на HER2-позитивен рак на гърдата. Лекцията беше предавана онлайн в още 5 града в България: Пловдив, Смолян, Велинград, Асеновград и Карлово, от където по места хората можеха да се включат.


В България с рак на гърдата се диагностицират над 3900 пациентки всяка година. При около 20% от тях ракът е бил определен като HER2-положителен (въз основа на специфични тестове, които се правят върху тъкан, взета от тумора). Благодарение на профилактиката и повишената здравна култура, 90% от случаите на рак на гърдата са открити в ранен стадий, което дава възможност при правилно лекуване и определяне на HER2-статуса, да се постигне пълно излекуване.