Обама в потрес от смъртта на 13 студенти в Щатски колеж

Свят

02-10-2015, 10:47

Снимка:

©АР

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Щом сте християни ще видите Бог след секунда, казал стрелецът и дал откос

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е наскърбен и разгневен след поредния случай на смъртоносна масова стрелба в страната, предадоха световните агенции.
"Онемели сме... Нашите мисли и молитви обаче не са достатъчни", подчерта Обама с каменно изражение на лицето в изявление в Белия дом по повод смъртта на 13 души в колеж в северозападния щат Орегон, където 20-годишен младеж откри огън, преди да бъде застрелян от полицията, предаде БТА.


Убиецът от Орегон е питал "Християни ли сте" и стрелял при отговор "Да", пише CNN ден след убийството на студентите в колеж Umpqua Community. Това е разказал баща на един от ранените 7 студенти, информира офнюз.бг.


Преди да бъде поставена под упойка за операция на гръбначния стълб, Анастасия Бойлан казала на баща си и брат си, че стрелецът влязъл в класната стая стреляйки. Професорът бил застрелян от упор. Други също били ударени от куршумите.


Всички в класната стая залегнали, а стрелецът им наредил да станат, докато презареждал оръжието си и започнал да ги пита един по един дали са християни, разказала Бойлан на семейството си. "Добре, заради това, че сте християни, ще видите Бог само след около една секунда", казал убиецът. "И тогава той ги застрелваше", разказало нараненото момиче.


18-годишната Бойлан е била улучена в гърба от куршум, който е засегнал гръбначния й стълб. Прогнозата на лекарите е, че тя ще оцелее.


Масовото убийство в Орегон отне живота на 13 души и рани 7. Убиецът също загина, разстрелян от полицията. "Няма да кажа името му. Няма да му дам славата, която вероятно е търсил", каза шериф Джон Ханлин. Все пак няколко служители, свързани с разследването идентифицираха стрелеца като 26-годишният Крис Харпър Мерсър.


Президентът на САЩ за пореден път призова доминирания от републиканците Конгрес да приеме промени в националното законодателство за затягане на контрола върху огнестрелните оръжия. Той разкритикува влиятелното оръжейно лоби, че блокира реформата, добавя БТА.


"Ние направихме политически избор - да позволим това да се случва на всеки няколко месеца. Колективно отговорни сме пред онези семейства, които са загубили своите близки заради нашето бездействие", подчерта Обама. Той изрази съжаление, че "не се прави нищо, за да бъде предотвратена нова касапница някъде другаде в САЩ следващата седмица или след два-три месеца".


Масовите стрелби се превърнаха в обичайно явление в Съединените щати, изрази съжаление Обама. Той отчете, че "САЩ са единствената страна в света, където стават такива случаи на всеки няколко месеца".


Фаворитът за номинацията на Демократическата партия на Обама за президентските избори в Съединените щати догодина, Хилари Клинтън, също призова за реформиране на оръжейното законодателство, предаде Франс прес.


Повечето демократи подкрепят внасянето на промени в оръжейното законодателство, които да въведат проверка на съдебното минало и психотест за всички купувачи на огнестрелно оръжие в Съединените щати, отбелязва АФП. Към този момент предварителният контрол е задължителен само в оръжейните магазини, но не и при продажбите в интернет, например.


Оръжейното лоби обаче има силни позиции сред републиканците. Кандидатите за номинацията на тази партия за президентските избори в САЩ догодина поднесоха своите съболезнования на семействата на жертвите при стрелбата в колежа, но като цяло избегнаха да се включат в политическите дебати за оръжейното законодателство.


През последните три години в учебни заведения в САЩ е била откривана стрелба 142 пъти, или средно по веднъж на седмица, посочва ТАСС.