Представят изложба на три поколения художници от една фамилия

Добрич Лайф

02-10-2015, 10:59

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

В Художествената галерия на Добрич

В три зали на Художествената галерия са експонирани платна на три поколения художници от една фамилия. Посетителите имат възможност да се запознае с творчеството на три генерации от фамилия Векови - Христо Веков и Маргарита Денева, дъщеря им Цветана Векова, техният син Деян Веков и представители на най-младото поколение в артистичната фамилия - Огняна Серафимова, Деница Серафимова, Храбрина Векова и Николай Веков. Експозицията включва картини, пластики и рисунки.

Много е хубаво, че всеки от фамилията Векови върви по свой път и оставя своите знаци, като в тях е вплетено взаимното творческо търсене и влияние, като диалог между поколенията, заяви при откриването директора на Художествената галерия в Добрич Евелина Ханджиева.

"За първи път правим изложба на цялата фамилия заедно и се радвам, че хората на Добрич със своето гостоприемство и внимание към изобразителното изкуство ни дават възможност да покажем нашите вълнения, нашия труд и нашите мечти", споделя Маргарита Денева. Нейната първа самостоятелна изложба живопис е била именно в Добрич, през 1971 година. Шест години по-късно със самостоятелна изложба в добруджанския град е гостувал и съпругът й Христо Веков. Всеки един от авторите, макар и с еднаква фамилия, има свой творчески почерк и оригинална изказност, които все пак илюстрират и приемствеността между поколенията. Тя е оказала отпечатък върху всеки един от авторите чрез атмосферата, в която са раснали и са били възпитавани. Изложбата на фамилия Векови е част от цикъла "Поколения", чрез който галерията в Добрич от десетилетия представя известни родове.

Експозицията ще бъде показана до 31 октомври.