Премиерът обеща детска градина за Клиниката по педиатрия на Александровска болница

Мисия София

02-10-2015, 15:08

Снимка:

©gramophon.com

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Заедно с министър Москов резна лентата на 110-годишното заведение след ремонт

По случай 110-та годишнина от основаването й днес официално бе открита изцяло реновираната Клиника по педиатрия на Александровска болница - най-старото детско лечебно заведение в България, съобщи gramophon.com. Тя е един от водещите в страната центрове за диагностика и лечение на деца с белодробни заболявания - бронхиална астма, муковисцидоза, бронхиектазии, вродени аномалии на дихателните пътища, остри респираторни инфекции и др. Лентата бе прерязана от премиера Бойко Борисов и здравният министър Петър Москов в присъствието на лекари и дарители. Клиниката по педиатрия заема триетажна сграда със сутерен, строена преди повече от 100 години, а от 50 години не са правени никакви подобрения.


Ремонтът й струва 2 млн. 276 хил. лева. Те са осигурени от Министерство на здравеопазването като целева субсидия за капиталови разходи в размер на 2 млн. лв., 160 хил. лв., от Международен фонд "Козлодуй" и собствено участие на болницата в размер на 118 хил. лв. Извършен е основен ремонт на стационара с цялостна подмяна на покривни конструкции, дограма, тавани, стени, подови настилки и на всички видове инсталации (електрическа, отоплителна, ВиК, пожароизвестителна, телевизионна, озвучителна, информационна, сигнално–повиквателна, инсталация за медицински газове, вентилация, климатизация, видеонаблюдение и охрана, и др.).


Извършена е реконструкция и обзавеждане на кухненските помещения. След ремонта болничните стаи за деца над 2-годишна възраст разполагат със собствен санитарен възел и баня. Физиотерапевтичният сектор е оборудван със салон за дихателна и общо-укрепваща гимнастика. Административно-учебният сектор разполага със самостоятелни помещения за клинични проучвания и зала за обучение на деца с бронхиална астма за използване на съвременните технически средства и обучение на деца и родители за правилен режим на живот, спорт и професионално ориентиране според заболяването.


Клиниката по педиатрия на УМБАЛ "Александровска" разполага с 47 легла, разпределени в четири направления - за интензивни грижи, кърмаческо направление и две направления за лечение на остри и хронични респираторни заболявания на деца на възраст от 2 до 18г. За последните пет години в клиниката са лекувани 23 481 деца, а през спешния детски кабинет са прегледани и обслужени 24 047 малчугани.


Клиниката по педиатрия е получила съвременна медицинска апаратура под формата на дарения от Български червен кръст, "Българска Коледа", Ротари клуб, фармацевтични компании, фондации, бизнес и неправителствени организации, частни лица от България и чужбина. Секторът за интензивни грижи е снабден с уникален за страната апарат за дихателна реанимация, подаващ кислород с висок дебит при деца с тежка дихателна недостатъчност.


Приемиерът Борисов пое ангажимент догодина да се осигурят средства за построяване на голяма детска градина на територията на УМБАЛ "Александровска”, за улеснение на децата на лекари и професионалисти по здравни грижи, работещи в болницата. Това е един от приоритетите на болничното ръководство, чиято цел е да мотивира повече млади специалисти за кариерно развитие в лечебното заведение и в България въобще.


"Имаме 220 специализиращи лекари, 60 докторанти, така че със сигурност бихме я напълнили с малки деца", каза директорът на болницата Костадин Ангелов. "Не мога да не съм доволен, че почти всяка седмица показваме това, което работи Министерство на здравеопазването", заяви при откриването Борисов.