Премиерът обеща детска градина за Клиниката по педиатрия на Александровска болница

Мисия София

02-10-2015, 15:08

Снимка:

©gramophon.com

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Заедно с министър Москов резна лентата на 110-годишното заведение след ремонт

По случай 110-та годишнина от основаването й днес официално бе открита изцяло реновираната Клиника по педиатрия на Александровска болница - най-старото детско лечебно заведение в България, съобщи gramophon.com. Тя е един от водещите в страната центрове за диагностика и лечение на деца с белодробни заболявания - бронхиална астма, муковисцидоза, бронхиектазии, вродени аномалии на дихателните пътища, остри респираторни инфекции и др. Лентата бе прерязана от премиера Бойко Борисов и здравният министър Петър Москов в присъствието на лекари и дарители. Клиниката по педиатрия заема триетажна сграда със сутерен, строена преди повече от 100 години, а от 50 години не са правени никакви подобрения.


Ремонтът й струва 2 млн. 276 хил. лева. Те са осигурени от Министерство на здравеопазването като целева субсидия за капиталови разходи в размер на 2 млн. лв., 160 хил. лв., от Международен фонд "Козлодуй" и собствено участие на болницата в размер на 118 хил. лв. Извършен е основен ремонт на стационара с цялостна подмяна на покривни конструкции, дограма, тавани, стени, подови настилки и на всички видове инсталации (електрическа, отоплителна, ВиК, пожароизвестителна, телевизионна, озвучителна, информационна, сигнално–повиквателна, инсталация за медицински газове, вентилация, климатизация, видеонаблюдение и охрана, и др.).


Извършена е реконструкция и обзавеждане на кухненските помещения. След ремонта болничните стаи за деца над 2-годишна възраст разполагат със собствен санитарен възел и баня. Физиотерапевтичният сектор е оборудван със салон за дихателна и общо-укрепваща гимнастика. Административно-учебният сектор разполага със самостоятелни помещения за клинични проучвания и зала за обучение на деца с бронхиална астма за използване на съвременните технически средства и обучение на деца и родители за правилен режим на живот, спорт и професионално ориентиране според заболяването.


Клиниката по педиатрия на УМБАЛ "Александровска" разполага с 47 легла, разпределени в четири направления - за интензивни грижи, кърмаческо направление и две направления за лечение на остри и хронични респираторни заболявания на деца на възраст от 2 до 18г. За последните пет години в клиниката са лекувани 23 481 деца, а през спешния детски кабинет са прегледани и обслужени 24 047 малчугани.


Клиниката по педиатрия е получила съвременна медицинска апаратура под формата на дарения от Български червен кръст, "Българска Коледа", Ротари клуб, фармацевтични компании, фондации, бизнес и неправителствени организации, частни лица от България и чужбина. Секторът за интензивни грижи е снабден с уникален за страната апарат за дихателна реанимация, подаващ кислород с висок дебит при деца с тежка дихателна недостатъчност.


Приемиерът Борисов пое ангажимент догодина да се осигурят средства за построяване на голяма детска градина на територията на УМБАЛ "Александровска”, за улеснение на децата на лекари и професионалисти по здравни грижи, работещи в болницата. Това е един от приоритетите на болничното ръководство, чиято цел е да мотивира повече млади специалисти за кариерно развитие в лечебното заведение и в България въобще.


"Имаме 220 специализиращи лекари, 60 докторанти, така че със сигурност бихме я напълнили с малки деца", каза директорът на болницата Костадин Ангелов. "Не мога да не съм доволен, че почти всяка седмица показваме това, което работи Министерство на здравеопазването", заяви при откриването Борисов.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"