Скоро няма да има Втори гребен канал в Пловдив

Мисия Пловдив

02-10-2015, 16:36

Снимка:

©Радио Пловдив

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Административният съд уважи жалбата на природозащитниците

Пловдивският административен съд се произнесе в полза на жалбата на природозащитниците срещу изграждането на Втори гребен канал на територията на спортен комплекс "Отдих и култура".


Магистратите отменят решение на РИОСВ да не се извършва Екологична оценка за изменение на Общия устройствен план в границите на спортния комплекс. Според съда решението на Регионалната инспекция не е мотивирано по адекватен начин.


"Съдебното решение на административните магистрати не може да стопира изграждането на Втория гребен канал, но може да го забави, заради съдебните дела, които предстоят да се водят по казуса. Тепърва предстои обжалване от страна на инспекцията по околната среда и водите", обяви директорът на регионалното звено Стефан Шилев.


В мотивите на съда за отмяна се посочва, че излизайки с решение да не се прави екологична оценка на територията, върху която ще се изгражда канала, не е отчетено наличието на проект за изграждане на Втори гребен канал, попадащ в границите на изменението на Общия устройствен план.


За решението си магистратите се позовават и на вещите лица по делото, според които е недопустимо зелените площи в град Пловдив да се намалят до 11 кв.м./жител и 570 000 кв.м. храсти и дървета да се предвидят за изсичане.