Колко ще ни струва зимата?

Всеки потребител да има възможност да избира доставчик на електроенергия

"През този отоплителен сезон българските граждани ще имат по-малко разходи за отопление заради поевтиняването на природния газ”, заяви в предаването по Нова ТВ „Събуди се” министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Във връзка с цената на тока тя заяви, че ведомството организира проверки в трите ЕРП-та и електроенергийния системен оператор, като целта им е да се установи каква е подготовката им за есенно-зимния сезон.
"Подготвя се доклад след тези проверки, който ще бъде предоставен и на медиите. В него ще се съдържа информация за констатациите в трите ЕРП-та, изводите и препоръките, които са направени. Подготвяме и матрица на рисковете, която ще им бъде предоставена, така че да имаме единна система за действие при бедствени ситуации”, обясни Петкова.
"България е една от последните страни в ЕС, която не е либерализирала напълно своя енергиен пазар и това е много сериозен проблем пред нас. НЕК се явява буфера, който обира всички негативи и загуби. Тарифният дефицит, който НЕК реализира в резултат заради липсата на пазарни условия, е 1,4 милиарда лева. Това е дисбалансът, който се получава в резултат на това, че НЕК е обществен доставчик и единствен купувач”, заяви енергийният министър.
В тази връзка тя не се нае да прогнозира каква ще бъде цената на тока след 1 януари 2016 г. С либерализацията на пазара се предвижда всеки потребител да има възможност да избира доставчик на електроенергия, а те от своя страна ще имат ангажимента да предоставят най-добрите условия.