Живко Тодоров, кандидат за кмет на Стара Загора: Книгата "Живи спомени“ ще е полезна на младите хора

Книгата събира разказите на девет градоначалника на Стара Загора

„Когато решихме община Стара Загора да издаде книгата „Живи спомени“, целта ни бе да запазим спомените на града от първо лице единствено число, а моите колеги кметове успяха да ги разкажат“. Това каза Живко Тодоров, който е инициатор за създаването на книгата, която събира разказите на девет градоначалника на Стара Загора. Премиерата й се състоя в препълнената зала на Регионална библиотека „Захарий Княжески".
„За нас е изключително полезно, защото след време когато нашите деца и внуци бъдат въвлечени в историята на града и в това да опознават какво се е случило в него, ще могат да научат от първоизточника какви времена са били, какво се е случило в миналото, какви проблеми са изпитвали кметовете, докато са управлявали. Тази книга ще влезе във фондовете на всички библиотеки в Стара Загора и на Регионалния исторически музей“, подчерта Живко Тодоров.
Произведението събира документираните разговори за времето, когато градът е управляван от Таньо Игнатов, Кольо Георгиев, Купен Купенов, Тотьо Нанев, Стоян Стоянов, Антон Андронов, проф. Цанко Яблански, д-р Евгений Желев и проф. Светлин Танчев.
„Това е една книга за миналото и бъдещето на Стара Загора. Този жест, който Живко Тодоров направи с идеята за създаването на книгата, е жест на признание към заслугите на всички старозагорци и към усилията да развиваме и утвърждаваме Стара Загора като модерен, европейски град", заяви Таньо Игнатов, управлявал града от декември 1973 г. до март 1976 г.

„Това е нещо, което действително ще остане в историята на нашия град. Ние сме били на върха на пирамидата в него, но и от там сме оставили нещо. Тук сме се родили и тук ще умрем. Пътят е трънлив и стръмен, но той трябва да се извърви за щастието на старозагорци и бъдещето на България", призна Кольо Георгиев.
„Доста от нещата, разказани в книгата са ставали извън официалните срещи, описани в протоколите", призна друг от авторите - Стоян Стоянов. „Тази книга е единствена по рода си в България. Тя е важна част от историята на града ни", категоричен бе проф. Цанко Яблански.
„Moят eĸип винaги ce e вoдил oт пpинципa дa ce ocигypи пpocтpaнcтвo и възмoжнocт зa paзвитиe нa cлeдвaщия ĸмeт нa Cтapa Зaгopa и тoвa, ĸoeтo ce пpaви ceгa, e дoбpo зa гpaдa и oбщинaтa” - зaяви д-p Евгений Желев.
На представянето на книгата присъстваха част от бившите заместник-кметове на Стара Загора, общински съветници, общественици и др.