Старостта започва при жените на 64 г., а при мъжете-на 66

Общество

05-10-2015, 05:49

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Отношението на българите към брака е либерализирано, но ценността да имаш дете е почти безусловна

1351 лв. стигат. С такава заплата смята, че ще живее добре средният българин, показва последното проучване на "Галъп интернешънъл", цитирано от в. "Стандарт". Колкото по-голям е реалният доход на човек, толкова повече расте и желаният обаче, подчертават социолозите. Например онези, които поучават над 1000 лв. сега, в най-голяма степен биха искали над 1500 лв., а хората, които разполагат с по-малко от 250 на месец, почти не назовават числа над 1500. Любопитното е, че мъжете явно си представят и малко по-висок желан доход. "В представата на българина все още съществува концепцията, че мъжът трябва да изкарва повече пари в едно семейство, да бъде много по-добре финансово, за разлика от жената", смята социологът Евелина Славкова.
Ножицата между нежния и силния пол се разтваря доста и по друг показател. Запитаните от "Галъп" смятат, че за една жена може да се каже, че е млада до 39 г., а за един мъж - до 42. Колкото по-възрастни са запитаните, толкова по-висока става и горната граница на младостта. В масовите представи старостта при жените започва на 64, а при мъжете - на 66. И тук колкото по-възрастен ставаш, толкова повече началото на старостта се отлага в представите ти.
Твърдението "Семейство без брак с едно или повече деца е нещо нормално в днешно време" получава съгласието на 80% от анкетираните, а 15 на сто са на обратното мнение. Зад определението "нормално" би могла да стои и констатацията "разпространено", и оценката "приемливо". Както може да се очаква, в по-високите възрастови групи дяловете на положителните отговори спадат, но дори и там те са по-чувствителни в сравнение с дяловете на отрицателните. "Отношението на българите към брака е либерализирано, но ценността да имаш дете е почти безусловна", коментира социологът Първан Симеонов. С максимата "Животът е безсмислен, ако нямаш деца" се съгласяват 86 на сто, а само 7% са на обратното мнение.
Екипът на "Галъп интернешънъл" е изследвал и нагласите в обществото за бъдещите кариери на  три жени на политическите върхове  - председателя на ЮНЕСКО Ирина Бокова, столичния кмет Йорданка Фандъкова и вицепремиера Румяна Бъчварова. Близо половината българи намират за реална вероятността Бокова да стане генерален секретар на ООН. 40 на сто пък смятат, че тази вероятност е малка. Хипотезата Йорданка Фандъкова да стане министър-председател се намира за вероятна сред 43% от запитаните, 53% са на противоположното мнение. Вероятността Румяна Бъчварова да бъде избрана за президент се споделя от 13%, а 79% не намират такъв вариант за вероятен. Възможността Бокова да застане начело на ООН се оценява като нещо добро за България сред 64% от запитаните, а 21 на сто пък са на обратното мнение. На Фандъкова като премиер биха се радвали 57%, а 36% смятат, че това не е добре за страната. 64% не намират за полезно Бъчварова да бъде президент срещу 22%, които смятат, че тя би била ефективна на този пост.