Джихадистите взривиха Триумфалната арка в Палмира

Арт и Стил

05-10-2015, 13:02

Снимка:

wyborcza.pl

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Съоръжението е сред най-значимите археологически обекти в света

Джихадистите взривиха Триумфалната арка в Палмира
Съоръжението е сред най-значимите археологически обекти в света

Древноримската триумфална арка на сирийския град Палмира бе взривена от джихадистите от "Ислямска държава", предизвиквайки вълна от възмущение по света, пише уебкафе.бг. Съоръжението, построено през II век, е един от най-известните археологически обекти в цяла Сирия, както и най-значимите в света изобщо.

Античната част на Палмира, където се намират над 500 гробници, храмове, римски театър, множество скулптури и други находки от римската и персийската цивилизации, е под егидата на ЮНЕСКО. Взривяването на арката бе потвърдено от базираната в Лондон Обсерватория на сирийския конфликт, както и от местни археолози и медии.


"Ислямска държава" превзе Палмира през май и започна да унищожава безценни артефакти, римски колони, защото не били по волята на Аллах. След това те взривиха два храма в града. Преди войната в Сирия градът е посещаван от 150 000 туристи.


Директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова коментира, че разрушенията представляват военни престъпления. Тя призова международната общност да се обедини срещу джихадистите, които "лишават сирийския народ от знание, идентичност и история".Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"