Бългоро-германски екип дерматолози оперира по нова методика рядко заболяване

Мисия

05-10-2015, 15:38

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Експертен център за лечение на доскоро нелечимото "акне инверза" ще има в Стара Загора

Трима пациенти със сравнително рядкото и трудно лечимо заболяване "акне инверза" бяха оперирани днес в Старозагорската университетска болница "Стоян Киркович“ от българо-германски екип дерматолози от Клиниката по кожни и венерически болести към болницата и специалисти от Университетската клиника "Вивантес“ в Берлин, предаде Радио Стара Загора. Приложеното оперативно лечение се извършва по нова методика, разработена от германските дерматохирурзи, която се счита като най-успешна до момента за лечението на това заболяване.


В Стара Загора, а и в рамките на България, подобно оперативно лечение на пациенти се прилага за втори път. Първите трима пациенти със същото заболяване бяха оперирани в старозагорската болница преди две години отново от съвместния българо-германски екип на проф. Петер Кол и проф. Евгения Христакиева, ръководител на клиниката по дерматология и венерология в болницата.


До сега най-тежките случаи се оперираха в Германия и към момента има вече 7 напълно излекувани пациенти от цялата страна. Заболяването "акне инверза“ се диагностицира трудно и до скоро се считаше почти за нелечимо, обясни проф. Христакиева като допълни, че от заболяването са засегнати около 1% от хората.


Предстои в Стара Загора да бъде създаден единственият в България Експертен център за лечение на това заболяване, допълни проф. Христакиева.


Утре германските специалисти ще представят своя опит пред участниците в Шестата Научно-практична конференция по дерматология и венерология, която ще се проведе от 2-ри до 4-ти октомври на Старозагорските минерални бани.