Излагат африканско изкуство във Велико Търново

Велико Търново Лайф

06-10-2015, 08:35

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Експозицията ще покаже картини върху платно, които изобразяват африканския бит

Изложба на африканско изкуство ще бъде показана във Велико Търново, съобщи Дарик радио. Официалното й откриване е тази вечер от 17,00 ч. в Изложбените зали "Рафаел Михайлов". Експозицията се организира от Асоциацията на пребиваващите в България граждани на Мали и други африкански държани. Сдружението е основано в началото на 2015 год. от г-н Бурама Кейта, който ще представи изложбата във Велико Търново. Основните цели на сдружението са обединяване на общността на Мали и други африкански държави в България, защита на техните социални, икономически и културни интереси, представяне на африканската култура в България и на българската култура в Африка.
Експозицията ще покаже картини върху платно, дело на съвременни художници, които изобразяват африканския бит. Традиционното тъкане на памучно платно датира от повече от 200 години в Мали. Възникнало е в годините, когато Мали е била под френско господство, и тогава се е наричала Суданска република. По онова време французите са наемали младите мъже за войници в армията. За да се завърнат и да не останат по бойните полета, техните майки изтъкавали саморъчно памучни кърпи, които им давали за късмет. Кърпите са били задължително изработени от памук- собствено производство, защото се считало, че те ще върнат войника, само ако бъдат изработени от памук, отгледан със собствен труд и напоен със собствена пот. Младите жени го беряли, възрастните го предяли и тъчели кърпите, а мъжът- старейшина на дома го благославял. Традицията на тъкания памук се пази и до днес.

Таблата, които ще бъдат представени в рамките на изложбата, са изработени именно върху памук, ръчно изтъкан от възрастни жени в Мали и са изрисувани изцяло с природни багрила. Те се добивят от листата на дърветата, които се оставят да загният, често заравяни в земята, докато придобият кафяв цвят, с който се рисува. След като бъде изтъкано, платното се накисва в кафявата смес и се оцветява изцяло в кафяво. След това се рисуват картини от бита на населението на Мали. По-тъмните оттенъци на кафявото до черно се добиват от смесването на изгнилите листа с пръст. Белите цветове се получават от пепел от изгарянето на дърветата.

В изложбата са включени и фотоси, запечатали моменти от съвременния живот на населението на Мали, в столицата Бамако. На две от тях е изобразено дърво, поникнало на върха на една скала в пределите на Бамако. Дървото е израснало на място, където няма нито вода, нито пръст. В търсене на живителната влага, то е пуснало корените си по скалата, за да достигне почва. Корените му удивително са образували фигура, която наподобява картата на африканския континент. Това място се счита за свещено от гражданите на Мали и от техните гости, и повече от 600 души го посещават всеки ден. Те берат от листата на дървото, които се считат за лечебни, или просто идват да се докоснат до неговите корени, за да се излекуват от болести и грижи.

На една от снимките се вижда и свещеният хипопотам, който е дал името на държавата. На 22 септември 1960 год. Сенегалската република става независима от Франция и само няколко месеца след това е преименувана на Мали. Името й произтича от езика бамбара и означава хипопотам.
Изложбата под надслов „Културите на Африка” ще гостува на жителите и гостите на старата столица до 26 октомври.