Безплатен скрининг за синдром на Даун организират в УМБАЛ

Мисия Пловдив

06-10-2015, 14:46

Снимка:

©Pixabay

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Достъпът е без записване на бъдещите майки, до изчерпване на програмния лимит

Безплатен пренатален биохимичен скрининг организира за бъдещите майки Отделението по медицинска генетика на УМБАЛ "Свети Георги". Ще бъдат изследвани всички бременни, заявили желание, независимо от възрастта и здравноосигурителния статус до изчерпване на лимита по Националната програма за подобряване на майчиното и детското здравеопазване.


Изследването за оценка на риска за раждане на дете със синдром на Даун и някои други вродени аномалии на плода може да се извърши в първи или втори триместър от бременността. Биохимичните изследвания с вземане на кръв са възможни само при едноплодна бременност, а при бременност с близнаци е възможна оценка на риска за синдром на Даун само в първи триместър, поясниха специалистите.


Необходимо е бременната жена да е минала през специалист – акушер-гинелог, който да й издаде документ за размера на плода и състоянието на бременността.
Специалистите поясниха, че в рамките на кампанията изследването Биохимичен скрининг и консултиране на резултатите са безплатни.


Работното време с пациенти е от 8:00 до 14:00 часа, като за изследването не е необходимо предварително записване. Допълнителна информация за кампанията бъдещите майки могат да получат на телефони 032 602 445 и 032 602 338.