Опасен камилски вирус идва в Европа

Животът

07-10-2015, 09:23

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Студът идва, с него и грип

Три грипа ни връхлитат тази зима

Той тръгна от камили в Саудитска Арабия

Смъртоносният коронавирус, известен още като МЕРС настъпва към България. Той тръгна от камили в Саудитска Арабия през април, но вече се предава и от човек на човек, алармираха епидемиолози, пише "Монитор".
По данни на Световната здравна организация два смъртоносни случая на заразата вече има и в Европа. Здравните власти в България са притеснени от коронавируса, макар и все още да няма пряка опасност за нашата страна. Така коментира проблема вчера главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той обясни, че както всички вируси от тази група и този се променя много бързо, което често пъти заблуждава докторите. По думите му не е изключено той да започне да се предава и като респираторно заболяване, а не чрез заразяване от кръв и пряк контакт със секрет на болна камила, както до сега.
Въпреки вероятността вирусът да достигне България да е малка, МЗ е разпоредило на всички джипита да взимат проби от пациенти с грипоподобни симптоми, които са били в саудитска Арабия, от където тръгна заразата, каза още д-р Ангел Кунчев. Районните ни здравни инспекции, както и референтната лаборатория са снабдени с достатъчно количество тестове и реактиви за изследвания, допълни той. Това е уверило и МЗ в отговор на запитване на СЗО и посолството на САЩ в София, които също са питали дали имаме всичко необходимо, ако се наложи да посрещнем заразата.
От коронавируса са починали общо 94 души.