Аларма за изнасилвания и тормоз в германски бежански центрове

Свят

07-10-2015, 11:35

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Жените се страхуват да разказват, съобщават полиция и НПО

Полицейският профсъюз в Германия и организации за защита на правата на жените обвиниха властите, че омаловажават информациите за тормоз, сексуални посегателства и изнасилвания в бежанските центрове, съобщи Ройтерс.


"Разбираемо е, че има желание сред политиците да успокоят нещата. Доста се разкрасява картината на случващото се. Но това не отговаря на действителността", заяви за Ройтерс председателят на полицейския профсъюз Райнер Вент, цитиран от БТА.
Той и няколко организации за защита на правата на жените смятат, че игнорирането на проблема ще бъде контрапродуктивно.


Тъй като общественото мнение за бежанския поток става все по-твърдо, германските власти, изглежда, се опитват да не дават поводи на крайната десница да всява омраза към мигрантите, отбелязва Ройтерс.
Няма подробни официални данни за мащаба на проблема в приютите - спортни зали и празни офис-сгради, в които властите временно настаняват новопристигащите в Германия мигранти.
Но Венд каза, че полицията докладва за различни случаи на вътрешните министри в провинциалните правителства. "Тези хора трябва да си вземат бележка и да разберат какво действително става по улиците ни през нощта и в убежищата", каза той.


Голям брой от случаите изобщо не достигат до знанието на институциите, тъй като жените рядко се осмеляват да подадат жалба в полицията или прокуратурата.
"Някои жени обаче се престрашават", каза Барбара Хелфрих, представителка на благотворителна организация в провинция Хесен. "Имаме няколко информации за сексуално насилие от потърпевши и от неправителствени организации", каза тя за Ройтерс.


В неотдавна публикувано отворено писмо няколко благотворителни организации заявиха, че разполагат с информации за случаи на изнасилвания и за насилствено склоняване към проституция в бежански център в провинция Хесен.