Бизнес и синдикати претендират за правото да сезират КС

Портфейл

07-10-2015, 12:31

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

В парламента предстоят промени в Конституцията на второ четене

Национално представителните работодателски и синдикални организации настояват за промяна в Конституцията, която да им позволи да сезират Конституционния съд, съобщава медиапул. бг. Четирите представителни работодателски организации и двата синдиката КНСБ и "Подкрепа" използват момента, че в парламента предстоят промени в Конституцията на второ четене, свързани с реформата в съдебната власт, за да бъде дописан чл. 150 на основния закон.


Сега е предвидено Конституционният съд да бъде сезиран от най-малко една пета от народните представители, президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд, главния прокурор и омбудсмана.


Социалните партньори настояват национално представителните бизнес и синдикални организации с общо искане да могат да сезират Конституционния съд за установяване на противоконституционност на закон, който урежда трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения, осигурителните отношения и въпросите на жизненото равнище.


"Правото на социалните партньори да сезират Конституционния съд ще способства за укрепването на правовия ред, конституционносъобразността на законодателството, социалния мир и дългосрочното устойчиво равнище", заявиха от Българската стопанска камара.


"Общата жалба от организации, които защитават противоположни интереси, е гаранция, че такива ще бъдат подавани само по въпроси с висока обществена значимост, по които е постигнат предварителен консенсус, обслужващ значими обществени интереси", смятат от работодателската организация.


Като мотив от БСК допълват и това, че представителните организации на работниците и работодателите разполагат с експертиза в съответните области, което ще осигури необходимия професионализъм и юридическа обоснованост при подготовката на жалбите.


Освен това производството пред Конституционния съд щяло да бъде облекчено поради отпадане на необходимостта да се изискват допълнителни становища от тези организации.


В позицията си работодателите и синдикатите приветстват инициативата на народните представители да разширят кръга от субекти, които могат да сезират Конституционния съд. Същевременно обаче посочват, че възможността Висшият адвокатски съвет да подава жалби за нарушени права и свободи на гражданите не включва специфичните въпроси в областта на регулирането на икономическата и социална политика на национално, браншово и фирмено равнище.