Депутатите избират днес конституционен съдия от квотата на НС

Политика

08-10-2015, 07:07

Снимка:

news.ibox.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кандидатите са двама-Константин Пенчев и Михаил Кожарев

Народното събрание днес ще избере кой да бъде конституционен съдия от квотата на институцията. Кандидатите са двама - досегашния омбудсман Константин Пенчев, подкрепен от ГЕРБ, и Михаил Кожарев, издигнат от Патриотичния фронт. Най-вероятно постът ще бъде зает от Константин Пенчев.

Съставът на Конституционния съд се избира по една трета от Народното събрание, президента и общото събрание на Върховния касационен и Върховния административен съд и се обновява през три години от всяка квота. Поради изтичане на мандата си ще бъдат заменени председателят на Конституционния съд Димитър Токушев и съдиите Благовест Пунев, Пламен Киров и Красен Стойчев.

Общото събрание на Върховния касационен и на Върховния административен съд вече избра своя кандидат – заместник-председателят на Върховния касационен съд, Таня Райковска, спазвайки неписаното споразумение за редуване между техните състави при определяне на съдия за КС. Президентът има право да посочи двама кандидати и той спря избора си на професор Мариана Карагьозова, преподавател в Софийски университет "Св. Климент Охридски" и бившия министър-председател Филип Димитров.