ВАС отхвърли жалбата на Николай Нейчев

Добруджанци

09-10-2015, 11:26

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Той оспорва решение на Централната избирателна комисия

Върховният административен съд отхвърли като неоснователна жалбата на Николай Нейчев, който бе независим кандидат за общински съветник в община Добрич в изборите на 25 октомври 2015 г., съобщи ИА Добруджа. В жалбата, Нейчев оспорва решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което бе оставена без уважение предишна негова жалба срещу решение на ОИК – Добрич, относно заличаване на регистрацията му като кандидат за общински съветник.
С жалбата се твърди незаконосъобразност на решението на ЦИК, поради които се претендира отмяната му. Върховен административен съд, намира жалбата за процесуално допустима, но разгледана по същество я определя като неоснователна.
От протокола на ТЗ ГД „ГРАО” е установено, че подписката на независимия кандидат не е приета за проверка, тъй като същата не е представена в структуриран електронен вид съгласно изискванията на ЦИК и Изборния кодекс. От ВАС посочват, че видно от представените към преписката доказателства се установява, че ОИК – Добрич е регистрирала кандидатската листа на Николай Нейчев като независим кандидат, при незавършена процедура. Според извършената от ТЗ на ГД „ГРАО“ проверка, е отразено, че не може да приеме подписката на независимия кандидат, тъй като същата не отговаря на изискуемия минимум за събрани подписи и това подписката да се представи в структуриран вид.
Твърдението на жалбоподателя, че е изпратил по електронната си поща в сайта „abv.bg” тези данни в структуриран електронен вид, остава недоказано. Представеният лист към жалбата по делото има незаверено неясно копие от АБВ Поща, което не може да послужи като доказателство, че са изпратени такива изискуеми данни, съгласно Изборния кодекс.
Поради това според ВАС оспореното решение на ЦИК е законосъобразно и жалбата следва да бъде отхвърлена като неоснователна.