И Австрия призовава за активизиране на горещите точки

Свят

09-10-2015, 12:13

Снимка:

©SOSnovini.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Грози я хуманитарна криза, щом Германия започва да връща бежанци

Ако Германия започне да връща обратно бежанците, Австрия ще бъде изправена пред невиждана по размери хуманитарна криза. Това предупреждение отправи вътрешният министър на страната Йоана Микл-Лайтнер. В специално съобщение Лайтнер припомня, че след като властите в Бавария са предупредили за вземането на мерки Австрия е започнала от своя страна подготовката на няколко сценари.


"Австрия ще бъде принудена да реагира в зависимост от решенията в Бавария и в тази връзка е необходимо бързо решение от страна на правителството", подчертава Йоана Микл-Лайтнер. По повод намерението на властите в Прага - Чехия да възстанови граничния контрол Лайтнер предупреди, че всяко едно решение може да доведе "до ефекта на доминото".


"Поради тази причина е необходимо да има единство в Европа. Австрия се подготвя за различни сценарии, ако се наложи да взема самостоятелни решения", каза още тя. Според нея граничният контрол няма да реши бежанската криза. Необходимо е европейско решение чрез гарантиране на сигурността на границите на ЕС, регистрация в "горещите точки" и разпределение на бежанците в страните от ЕС, каза още министърът.


"Ние сме длъжни да се върнем към нормалното положение и много бързо да организираме работата на "горещите точки". Това е единственото ни спасение", подчерта вътрешният министър на страната Йоана Микл-Лайтнер.


Вчера Атина отправи същия призив за европейски специалисти, които да активират т. нар. горещи точки, поради неовладяемия бежански натиск върху гръцките острови.