Първите квотно разпределени мигранти излетяха за Швеция

Свят

09-10-2015, 13:04

Снимка:

©vesti.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

19 еритрейци отпътуваха от римското летище "Чампино"

От днес започна прилагането на схемата за квотно разпределяне на мигрантите, приета от Европейския съюз. Първите такива бежанци са 19 еритрейци, които отпътуваха от римското летище "Чампино" за Швеция.
Специалният самолет на италианската финансова полиция с 19 еритрейци на борда отлетя от летището в Рим в посока град Люлео, Швеция – страната, в която те са посочили, че желаят да пребивават.


Мигрантите са регистрирани в специалния за това център на остров Лампедуза и отговарят на условията за получаване на закрила от ЕС.
На тяхното изпращане присъства вътрешният министър на Италия Анджелино Алфано, европейският комисар по имиграционните въпроси Димитрис Аврамопулос и външният министър на Люксембург Жан Аселборн, тъй като страната председателства в момента Европейския съюз.


По думите на министър Алфано, от днес Европа показва развитие по отношение на бежанския проблем, един успех за убедените, че договореностите от Дъблин трябва да се преодоляват.
Според квотното разпределение от Италия ще бъдат разселени 15 600 мигранти, като Швеция се съгласи да приеме от тях 821 души.