Българчетата масово се стискат в училище заради мръсни тоалетни

Общество

09-10-2015, 17:25

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

118 800 малчугани имат уголемен пикочен мехур, алармира родителска асоциация

Тоалетните в малките училища са в лошо материално състояние, а в големите - мръсни и неподдържани. Този основен извод на Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания се базира на разговорите им с деца, родители, представители на образователната система и медицински специалисти, предаде нюз.бг.


Децата с бъбречни заболявания имат проблем при посещаването на санитарните помещения в училищата, обяви председателят на Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания Веселина Джамбазова пред журналисти. В резултат на това расте броят на децата с бъбречни проблеми и промяна в състоянието на децата с вече установени заболявания на отделителната система.


По данни на медицинските специалисти 40 000 деца живеят с неподозирани аномалии на отделителната система. 118 800 малчугани имат уголемен пикочен мехур, тъй като се стискат и не ходят редовно до тоалетната.


Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания е стартирала проект "Чисти санитарни помещения в учебните заведения. Предизвикателство или грижа за детското здраве". Целта е засегнатите страни да споделят своя опит и предложения за гарантиране на санитарните помещения в училищата.


Организацията е кандидатствала за финансиране на микропроект, а стойността му е 4000 евро. Средствата се отпускат в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.


До момента са проведени две дискусии с представители на институциите, педагози и медицински специалисти, както и родители.


Оказва се, че няма подзаконов нормативен акт по Закона за здравето и Закона за народната просвета, който се отнася до здравните изисквания към учебните заведения и който включва задължителен минимум изисквания към тях. Затова в рамките на проекта ще бъде изготвен примерен текст към Нормативен документ. Предстоят срещи с представители на институциите за представяне на изработения текст.