Вдигнаха паметник на Енинския апостол в село Енина

Мисия

10-10-2015, 13:05

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Деца пяха и рисуваха в Розариума

Енинският апостол е най-старият пергаментен ръкопис в света, написан на кирилица

Паметник на Енинския апостол откриха в казанлъшкото село Енина в навечерието на празника днес. Инициативата за издигане на такъв паметник в Енина, както и реализацията и цялостното финансиране е дело на Добромир Гущеров.

"Това не е само книжовен паметник на културата, това е и църковен паметник. Посветих този паметник на гордостта, защото на нас българите, ни липсва такава”, с тези думи Добромир Гущеров се обърна към стотиците енинци, събрали се да зърнат чисто новия паметник, разположен пред кметството.

Енинският апостол е най-старият пергаментен ръкопис в света, написан на кирилица. Той е открит през 1960 г, при реставриране на църквата „Св.Параскева” в село Енина. Апостолът, като богослужебна книга, е най-ранният превод, извършен от славянския първоучител Константин философ- Кирил.

Да споделят радостното събитие за Енина дойдоха още проф. Йосиф Илиев, проф. д-р Иван Палигоров, Галина Стоянова, заместник-кметовете на Община Казанлък Даниела Коева и Петър Косев, секретарят на Общината Иванка Иванова. Официалното откриване направиха Добромир Гущеров и кметът на село Енина Веселин Андреев.

Енинският кмет изказа радостта си от факта, че този паметник го има в селото и благодари специално на човека, заради когото енинци ще се гордеят с него- г-н Гущеров.

Скулпторите, изработили паметника на енинския апостол, са Иван Колев и Стефан Кавалов.

Новият паметник бе осветен от казанлъшки свещеници, а цветя на признателност поднесоха граждани и родолюбци от Енина.

Днес, 10-ти октомври, събота, когато е празникът на село Енина, ще бъде открита мраморна скулптура на Алековия герой Бай Ганъо.